Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening

photo news
De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die vandaag op de website van Financiën worden aangekondigd, schrijft De Tijd. De bedoeling van de aankondigingspolitiek is iedereen ertoe aanzetten zijn fiscale verplichtingen na te komen.

Dit jaar gaat de focus onder meer naar Belgen met een buitenlandse rekening. De fiscus heeft vastgesteld dat ruim de helft van de Belgen met een buitenlandse rekening die niet aangeeft. Zo'n 200.000 van de 364.000 Belgen weigeren dat vooralsnog, waardoor de overheid inkomsten misloopt.

Extra aandacht gaat er voorts net als vorig jaar naar wie zijn werkelijke kosten bewijst. Sommige bedrijfsleiders en loontrekkenden jagen hun beroepskosten artificieel de hoogte in om hun belastingfactuur te drukken. Ook wordt opnieuw gefocust op belastingplichtigen die hun onderhoudsgeld naar het buitenland overschrijven en daarvoor toch een fiscale aftrek vragen.

Verhuurders lopen eveneens in de kijker. Geregeld verzwijgt een verhuurder dat een pand als handelszaak of kantoor wordt gebruikt, omdat de belastingdruk dan een stuk hoger is. Ook voor ondernemingen zijn prioritaire acties vooropgesteld. Daar gaat de aandacht onder meer naar bedrijven die buitenlandse inkomsten niet aangeven.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  patrick morel: een beetje gaan schieten op de vakbonden is kleinzielig van u. Toont gewoon dat u zelf niet kan nadenken. Er is een goede reden waarom vakbonden geld in het buitenland mogen hebben. Informeer u alvorens onzin na te wauwelen!

 • Christian Alex

  Wat zou die buitenlandse rekening nu uitmaken, wanneer die geen belastbare inkomtzn oplevert? De intresten zijn immers gemijk aan nul.

 • Jan Van Rompaey

  Allemaal controleren op tekenen en indiciën. Daar zit ook veel zwart geld.Geld van ontdoken belastingen.

 • Henri Jordens

  Heb kleine spaarrekening of verzekering via Luxemburg. Opbrengst geen 1000€ per jaar Wist het zelf niet. Ze hebben het gevonden. Wat met de grote vermogens zoals onze ministers met hun buitenlands verblijf zoals een Karel Degucht. Zijn zij vrij gesteld?

 • Bob Beye

  En dan vragen ze info over de bezittingen of rekeningen in het thuisland en krijgen daar geen afdoend antwoord of bewijs van, en dan ? Niks.