Fiscus mag wet overtreden bij huiszoekingen: onrechtmatig verkregen materiaal kan als bewijs dienen
Als de fiscus de wet overtreedt om aan bewijzen van ontdoken belastingen te komen, bijvoorbeeld door privévertrekken te doorzoeken zonder voorafgaandelijk een machtiging van de politierechter voor te leggen, dan mag hij die eventueel toch gebruiken om de belastingplichtige een belastingverhoging of boete op te leggen. Dat blijkt uit een nieuw arrest van het Hof van Cassatie.
Fiscale ambtenaren mogen zich tijdens de werktijden aanmelden in alle kantoren en werkplaatsen om er de beroepsactiviteiten te controleren. Ook mogen ze alle boeken en bescheiden die zich in de lokalen bevinden onderzoeken.
Voor particuliere woningen is de wetgever strenger. Hier mogen de fiscale ambtenaren alleen de lokalen doorzoeken tussen 5u ’s ochtends en 9u ’s avonds en dat met machtiging van de politierechter. Voor woningen met een gemengd privé-/professioneel gebruik geldt dan weer dat er in de hele woning beroepsmatig zaken kunnen gebeuren en dat de fiscus dus elke ruimte kan doorzoeken.
Het Hof van Cassatie sprak zich vorige week uit over een huiszoeking door de Bijzondere Belastinginspectie in 2013. Daarbij werden met machtiging van de politierecht ook privévertrekken doorzocht en documenten meegenomen. Toch verkregen de belastingplichtigen na een geding in eerste aanleg dat ze een deel van de in beslag genomen documenten terugkregen. Het hof van beroep ging nadien nog een stap verder en stelde dat de fiscus geen gebruik kan maken van de gegevens die werden aangetroffen en/of gekopieerd bij de uitgevoerde visitaties van de particuliere woningen of bewoonde lokalen. Uit niets blijkt immers dat de belastingplichtigen vooraf kennis hadden van de machtiging en dus van de mogelijkheid om zich tegen het bezoek te verzetten.
Dat bewijsmateriaal onrechtmatig is verkregen, belet niet dat het toch kan
worden gebruikt. De vraag voor de rechter is of het recht van de belastingplichtige op een eerlijk proces in het gedrang kwam.
Het Hof van Cassatie gaat hier nu echter niet mee akkoord. Dat bewijsmateriaal op een onrechtmatige manier is verkregen, belet niet dat het toch kan worden gebruikt. Het is niet omdat er een fout(je) is gebeurd, dat het hele onderzoek nietig is. Hier moet worden uitgemaakt of het gebeuren het recht van de belastingplichtige op een eerlijk proces in het gedrang brengt. En dat is niet gebeurd. Bijgevolg verbreekt Cassatie het arrest van het hof van beroep en moet de zaak voor een ander hof worden overgedaan.
Rechtsherstel
“Er zijn argumenten om te besluiten dat een fout in een onderzoek niet altijd meteen tot een volledige vernietiging ervan moet leiden”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. “Maar je blijft hier wel zitten met het feit dat de fiscus de wet mag overtreden zonder dat er voor de belastingplichtige een vorm van rechtsherstel is, terwijl zijn rechten toch zijn aangetast. In Nederland is dat wel geregeld. Daar wordt een onderzoek evenmin meteen nietig verklaard bij de eerste fout, maar krijgt de gecontroleerde een korting bij een eventuele boete. We zouden ook in België een maatschappelijk debat moeten kunnen voeren over wat er moet gebeuren als de fiscus de wet overtreedt en er toch geen vernietiging van het onwettig verkregen bewijsmateriaal volgt.”
De regeling kan overigens ook in het omgekeerde geval spelen. Maus: “Je mag geen gesprekken opnemen zonder toestemming, maar veronderstel dat dit toch gebeurd is. In dat geval kan een rechter toch beslissen dat er met bewijsmateriaal wel degelijk rekening wordt gehouden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
Goud kost voor het eerst in een jaar meer dan 2.000 dollar per ounce
De goudprijs is maandag voor het eerst in iets meer dan een jaar boven de 2.000 dollar (1.880 euro) per ounce (31,1 gram) gestegen. -
PREMIUM
Hoeveel garantie heb je op een tweedehands auto? “Bij professionele verkopers is één jaar het minimum, maar bij een particulier zit het anders”
Een tweedehandswagen is een pak goedkoper dan een nieuwe (elektrische) bolide. Maar kan je wel met een gerust hart vertrouwen op de kwaliteit van zo’n occasie? En wat als je problemen krijgt achteraf? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn vertelt wat je moet weten over de garantie op een tweedehandsauto. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
PREMIUM
Onze belastingbrief is weer op komst: dit zijn de grootste nieuwigheden
De fiscus heeft woensdag het aangifteseizoen 2022 voor de personenbelasting afgetrapt. De komende weken ontvangt iedere belastingplichtige zijn belastingbrief, digitaal of in de bus. Wat zijn de grootste nieuwigheden? -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.