Fiscale hervorming bedreigt bonusplannen van meer dan 100.000 loontrekkenden
Het voorstel voor de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voorziet in de afschaffing van het voordelige stelsel van zogenaamde ‘warrants’ als alternatief voor klassieke bonussen. Dat meldt ‘L'Echo’ zaterdag.
ADNLaatste update:01-04-23, 10:01Bron:BELGA
Warrants zijn een alternatieve vorm van verloning in de plaats van een klassieke bonus, waarbij een werkgever kan kiezen om een werknemer het recht te geven om aandelen te kopen. Medewerkers ontvangen vervolgens een loonvoordeel dat onder voorwaarden vrij is van RSZ-bijdragen.
Volgens de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ) van 2021 genieten 136.000 loontrekkenden een aandelenoptieplan, wat neerkomt op een warrant. In totaal zijn de bonussen goed voor 1,42 miljard euro.
KIJK. Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) over de fiscale hervorming
Alle categorieën van personeel
Aanvankelijk profiteerden vooral bedrijfsleiders en kaderleden van het plan, maar geleidelijk aan werd de optie uitgebreid naar alle categorieën van personeel met het oog op salarisoptimalisatie. De financiële sector en de farmasector maken er bijvoorbeeld veel gebruik van.
Wij betreuren dat de actieve middenklasse blijkbaar moet boeten voor de droom van een belastinghervorming van Vincent Van Peteghem
Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van sociaal secretariaat SD Worx
Bankenfederatie Febelfin pleit in ‘L'Echo’ voor het behoud van de warrant-plannen. "Het rechtstreekse gevolg van een afschaffing ervan is een verlaging van het nettosalaris van de betrokken werknemers, want het is financieel gezien onmogelijk voor de werkgevers om het verlies te compenseren met een ander instrument.”
"Wij betreuren dat de actieve middenklasse blijkbaar moet boeten voor de droom van een belastinghervorming van Vincent Van Peteghem", zegt ook Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van sociaal secretariaat SD Worx.