Financiële waakhond waarschuwt opnieuw voor cryptofraudeurs: "Dé hype van het jaar. Ook oplichters weten dat"

EPA
De FSMA stuurt een nieuwe waarschuwing uit voor oplichters die beleggers warm maken voor cryptomunten, zoals bitcoin. De financiële waakhond heeft 78 sites opgelijst met aanwijzingen van fraude.

Het is niet voor het eerst dat de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, waarschuwt voor fraude met dergelijke virtuele munten. Het is al de derde maal dat de lijst wordt geactualiseerd. 

De FSMA ontving dan ook al zo'n tweehonderd meldingen van consumenten die zijn opgelicht of die vragen hebben rond cryptomunten. De waakhond heeft weet van drie miljoen euro fraude, gaande van beleggers die zijn opgelicht voor enkele honderden euro's tot honderdduizenden euro's. "Maar dat is vermoedelijk maar het topje van de ijsberg. De fraude is veel groter", aldus een woordvoerder.

"Cryptomunten zijn dé hype van het jaar. Ook oplichters weten dat. Zij lokken u online in de val met valse cryptomunten en grote winsten. Daarna gaan zij er met uw geld vandoor. Zo eenvoudig is het", waarschuwt de FSMA. De waakhond raadt beleggers hoe dan ook aan om raadzaam te zijn bij het gebruik van virtuele munten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Beyens

  Wanneer waarschuwt men eens voor de vastgoed zeepbel van de vastgoed makelaars .

 • Yvan Lissens

  marc mortier, misschien omdat men al voldoende gewaarschuwd heeft dat investeren in cryptomunten op eigen risico is? Eerst investeren in een niet-officiële munt, maar wel verwachten dat de officiële instanties gaan optreden bij fraude. Dat is zoiets als een drugdealer die naar de politie stapt omdat zijn drugs gestolen werden.

 • Dirk Sonck

  Eén grote zeepbel. Binnenkort zullen we er veel zien janken omdat ze hun spaarcentjes kwijt zijn.

 • marc mortier

  Waarom kan er niet wereldwijd opgetreden worden tegen deze bedriegers ? Interpol of iets dergelijks.