Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
JobatNu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit.
Voor iedereen
Iedere werknemer in de privésector die regelmatig met de fiets naar het werk gaat, heeft vanaf 1 mei sowieso recht op een vergoeding. Dat hebben vakbonden en werkgeversorganisaties eerder dit jaar beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR).
Voorlopig heeft zo’n 15 procent van de werknemers, bijvoorbeeld in de banksector of toeristische sector, daar nog geen recht op.
Lees ook: Voor welke vormen van vervoer krijg je een onkostenvergoeding?
200 euro per maand
Concreet gaat in de nieuwe cao om 0,27 euro per getrapte kilometer, een bedrag dat jaarlijks zal worden geïndexeerd. Het bedrag is beperkt tot 40 kilometer per dag, maar kan dus aardig oplopen.
Woon je op 20 kilometer van je werk en ga je elke weekdag met de fiets naar kantoor? Dan kan die dagelijkse 40 kilometer je meer dan 200 euro per maand opleveren. Die som krijg je trouwens netjes in handen: de fietsvergoeding is immers vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen tot 0,27 euro per kilometer. De fietsvergoeding wordt doorgaans mee met het loon van de voorafgaande maand betaald.
Let op: deze nieuwe regelgeving is enkel van toepassing als er nog geen collectieve arbeidsovereenkomst in verband met een fietsvergoeding voor jouw werkgever bestaat. In de sectoren en ondernemingen die al een cao over de fietsvergoeding hebben gesloten, blijven dezelfde voorwaarden gelden, ook als het bedrag per kilometer lager is. Pas bij een nieuwe onderhandeling van de cao’s kan dat herbekeken worden.
Werkgevers die een fietsvergoeding toekennen op basis van een individueel arbeidscontract of het arbeidsreglement – en dus niet in het kader van een collectieve arbeidsovereenkomst - vallen wel onder de aanvullende overeenkomst. Bij twijfel vraag je de voorwaarden best even na bij jouw werkgever.
Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt? We zochten het voor je uit.
Met de step? Te voet?
Het gaat hier in dit verhaal dus om verplaatsingen met een gewone fiets of plooifiets, elektrische fiets of speedpedelec. De fietsvergoeding geldt niet voor steps, hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels en segways. Voor die voertuigen is er geen verplichte tussenkomst van een werkgever. Ook wie te voet naar het werk gaat, wordt daarvoor niet vergoed.
Wie ten val komt tijdens de route van en naar het werk, is wel steeds gedekt voor lichamelijke schade via de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever.
Opvallende vaststelling: fietsende werknemers zijn minder vaak ziek.
Bedrijfsfiets
Die is 100 procent fiscaal aftrekbaar, waardoor jij en je werkgever hierop geen belastingen moeten betalen. Enige voorwaarde: je moet deze tweewieler gebruiken voor je woon-werkverkeer. Al hoeft dat niet uitsluitend zo te zijn. Een combinatie met privégebruik heeft geen invloed op de fiscaliteit.
Bij regenweer kan je ook perfect de auto in plaats van de fiets nemen. Je werkgever kan je bovenop dit voordeel ook nog een fietsvergoeding geven.
Lees verder op Jobat.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Federale regering zal over twee weken fiscale hervorming proberen afkloppen
-
Mijnenergie
Klanttevredenheid energieleveranciers keldert: enkel deze twee spelers konden maximale score behouden
Het aantal klachten over energieleveranciers nam het voorbije jaar sterk toe. Dat blijkt uit de evolutie van de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG en de Federale Ombudsdienst Energie. Waar in april 2022 negen van de elf energieleveranciers een maximumscore van vijf sterren behaalden, slagen een jaar later nog slechts twee spelers in dat opzet. Mijnenergie.be gaat door de cijfers. -
PREMIUM
“Als je huurder 1 dag per week thuis werkt, kan je al een pak zwaarder belast worden”: wat met de nieuwe belastingcontroles op huurinkomsten?
De regering De Croo gaat extra controleren of verhuurders van onroerende goederen hun fiscale aangifte wel correct invullen. De fiscus rekent daarbij op de hulp van de huurders van een pand. Maar hoe gaat ze dat controleren? Wanneer zal je meer belastingen moeten betalen? En kan je daar iets aan doen? Onze fiscaal expert Michel Maus legt alles uit: “Je kan er wel voor zorgen dat je contractueel wordt ingedekt.” -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Spaargids.be
Tot 600 euro terugbetaald: deze tussenkomsten bieden ziekenfonds en ziekteverzekering voor je hoorapparaat
Een gehoor dat achteruitgaat, zet je sociaal leven onder druk. Gelukkig kan je dan terugvallen op een hoorapparaat, ook al kost dat al snel meer dan 800 euro per stuk. Vanuit de ziekteverzekering en de ziekenfondsen zijn wel tussenkomsten mogelijk. Spaargids.be zet ze op een rij. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?