Federale overheid sluit coronajaar af met 417,6 miljard euro schulden
De federale staat heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een netto staatsschuld van 417,62 miljard euro. Op een jaar tijd kwam er maar liefst 32,1 miljard euro bij, bevestigt Jean Deboutte van de Schatkist. "Dat is inderdaad tamelijk veel, maar toch minder dan waar bij de begrotingsbesprekingen van werd uitgegaan", aldus Deboutte.
Delen per e-mail
Ter vergelijking: in 2008, toen de federale overheid ook diep in de buidel moest tasten om heel wat banken te redden, kwam er op één jaar 27,45 miljard euro schuld bij.
De cijfers hebben enkel betrekking op de federale staat. Voor een volledig overzicht van de schuldgraad van ons land, inclusief de andere overheden, is het nog enkele maanden wachten, aldus Deboutte. Idem voor het definitieve begrotingstekort.
Maastrichtnorm
De directeur van de Schatkist is voorzichtig om een oordeel te vellen over de sterk stijgende schuldgraad. “Op de vraag hoe problematisch dit is, bestaat er geen absoluut antwoord. De ideeën over staatsschuld zijn ook aan het veranderen", merkt hij op. De Europese begrotingsdiscipline, de zogenaamde Maastrichtnorm, legde aan de landen in de eurozone een schuldgraad op van maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
België zit daar flink boven: voor de begroting die werd ingediend bij de Europese Commissie is sprake van een schuld van ruim 116 procent van het bbp.
Coronacrisis
Maar volgens Deboutte zijn de geesten aan het veranderen over die strenge norm. "Zelfs in Nederland hoort men nu een ander discours, waarbij gesteld wordt dat er in het verleden misschien te weinig schulden werden toegelaten." België is ook niet het enige land dat door de coronapandemie extra schulden maakte om de gevolgen van de crisis te bezweren. Ook andere landen deden dat massaal.
De hogere schuldgraad is draaglijk door de extreem lage renteomgeving, klinkt het nog. Het ziet er ook naar uit dat die nog enige tijd laag zal blijven. Deboutte wijst er nog op dat de Schatkist de schulden op lange termijn heeft vastgeklikt. "Dus zelfs als de rente plots zou gaan stijgen, zou het nog een tijdje duren voor we het effect hiervan gaan zien op onze rentelasten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Econoom Ivan Van de Cloot: “Laat ongezonde bedrijven failliet gaan, we moeten inzetten op scholing”
Moet onze overheid proberen alle bedrijven in leven te houden met tijdelijke werkloosheid en een weelde aan premies? Neen, zegt econoom Ivan Van de Cloot (Itinera). Hij pleit er zelfs voor het waarborgfonds waarbij de overheid mee garant staat bij coronakredieten dringend bij te sturen. “Ongezonde ondernemingen hoeven geen steun te krijgen. Laat die bedrijven overkop gaan en geef het geld aan scholing en begeleiding.” -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Sint-Agatha-Berchem L'Oréal haalt 125 banen weg in Brussel en verplaatst jobs naar Nederland: “We zullen werknemers voorstellen te verhuizen naar Amsterdam”
Cosmeticaconcern L’Oréal zal een nieuwe organisatie oprichten voor de activiteiten in de Benelux. Dat zal een impact hebben op 125 Belgische werknemers in Brussel. Aan hen wordt een honderdtal functies aangeboden in Nederland. -
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Werkplek Wordt er te veel van jou gevraagd op het werk? Deze tips kunnen helpen
Je durft geen nee zeggen tegen je baas, waardoor je niet voldoende tijd hebt om al je werk gedaan te krijgen. Of je blijft ’s avonds werkmails beantwoorden, omdat je denkt dat dat verwacht wordt door je collega’s. Klinkt herkenbaar? Dan is het dringend tijd om beter je grenzen te stellen op het werk, voor je knock-out gaat. Jobat.be legt uit hoe je dat aanpakt. -
Elon Musk, sinds kort de rijkste man op aarde, vertelt wat hij met al zijn centen van plan is
Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, is de rijkste man op aarde. Hij onttroonde donderdag Jeff Bezos, oprichter en baas van webwinkelconcern Amazon. Op Twitter heeft Musk intussen gereageerd op het nieuws. Hij geeft aan al lang goed te weten wat hij juist wil doen met zijn fortuin.
28 reacties
trikken patrick
Christian Deckers
jan geens
Martin Van Lersberghe
Daniel Geraerts