Federaal parket waarschuwt voor grootschalige investeringsoplichting

Beeld ter illustratie.
AFP Beeld ter illustratie.
Het federaal parket waarschuwt vandaag voor criminelen die op grote schaal oplichten en geld witwassen. Ze beloven hoge winsten op investeringen, maar verdwijnen met het geld nadat ze eerst het vertrouwen hebben gewonnen van de slachtoffers.

Volgens het federaal parket gaan de criminelen "bijzonder efficiënt" te werk. 

Vertrouwen

Ze nemen telefonisch contact op met slachtoffers en stellen investeringen voor in bijvoorbeeld bitcoins, diamanten of goud, via valse websites waarop hoge winsten van tot wel 35 procent worden beloofd. 

Niemand die daar intrapt, toch? 
"Om hun vertrouwen te winnen, aarzelen de misdadigers niet om sommige slachtoffers hun oorspronkelijke investering, verhoogd met een pseudomeerwaarde of rente, terug te betalen", zegt het federaal parket. "De slachtoffers worden vervolgens opnieuw gecontacteerd door de oplichters, die hen 'interessantere' operaties aanbieden, die echter een veel grotere investering vereisen." 

Uiteindelijk verdwijnt het geld van de slachtoffers via transitrekeningen in verschillende Europese landen naar Aziatische of Turkse rekeningen. 

Onderzoek

Bij de juridiction interrégionale in Nancy loopt al bijna twee jaar een onderzoek naar een criminele bende met die werkwijze. Daarnaast startte ook het federaal parket in België een onderzoek. Sinds januari 2019 is er bij Eurojust, de Europese organisatie voor gerechtelijke samenwerking, een operationele taskforce, waarbij ook onderzoekers van Israël betrokken zijn.

6 miljoen euro buitgemaakt

In Frankrijk en België zijn in dat dossier in totaal al 85 slachtoffers geregistreerd, maar dat aantal kan nog oplopen. De criminele bende maakte daarbij zowat 6 miljoen euro buit. "De onderzoekers ontdekten ook andere facturen, ter waarde van enkele miljoenen euro's, die overeenkomen met oplichtingen die de misdadigers niet tot een goed einde konden brengen", aldus het federaal parket.

Huiszoekingen

De vermoedelijke opdrachtgever is een 45-jarige Frans-Israëlische onderdaan, die in 2012 al wegens oplichting werd veroordeeld door de correctionele rechtbank van Parijs. 

Begin december heeft de Israëlische politie huiszoekingen uitgevoerd en vijf verdachten ondervraagd, onder wie de veertiger. Sinds januari 2019 zijn in Frankrijk vier mensen aangehouden en in beschuldiging gesteld in het dossier. In Frankrijk en Luxemburg is tot vandaag ook al voor bijna 1 miljoen euro aan activa in beslag genomen. "Deze inbeslagnames zouden het mogelijk kunnen maken om de slachtoffers gedeeltelijk te vergoeden."

Het federaal parket waarschuwt dat er "veel andere criminele entiteiten" nog steeds met dezelfde werkwijze actief zijn. In België telt de financiële waakhond FMSA gemiddeld vier klachten per dag over dergelijke oplichting.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pascal Dreesen

    Ah....het komt uit, hopelijk mijn geld snel terug

  • Marc Van der Vloedt

    ...en gaat het parket ook eens optreden in spoofing dossiers ! Gebeld worden en dan ook nog zelf moeten betalen (door een vervalste "herkenbare en betrouwbare" nummeraanname van (buitenlandse) oplichters. Start misschien eens een onderzoek naar de mede plichtingen bij de telecombedrijven !

  • Jozef Van Schuerbeeck

    Iemand die je meer belooft dan de gangbare rente is doorgaans een bedrieger.