Exitregeling Nationale Bank erg populair: 256 oudere werknemers stappen op

De Nationale Bank in Brusssel. (Archieffoto)
Photo News De Nationale Bank in Brusssel. (Archieffoto)
De controversiële uitstapregeling voor oudere personeelsleden van de Nationale Bank is erg populair. Van de bijna 400 oudere personeelsleden die in aanmerking kwamen, gingen 256 personen in voltijdse equivalenten in op het aanbod, weten De Tijd en L'Echo.

De bijna 400 oudere personeelsleden van de Nationale Bank kregen de kans hun werk vervroegd stop te zetten met behoud van 45 tot 60 procent van hun brutoloon. De doelgroep omvat vooral 58- tot 60-jarigen met een uitvoerende functie die zich zes maanden tot drie jaar van hun wettelijk pensioen bevinden.

Ook enkele 57-jarigen die vroeg zijn beginnen te werken, kunnen uitstappen. Kaderpersoneel komt niet in aanmerking.

Vorig jaar zijn al 85 personen vertrokken. Nu zijn ook de cijfers voor 2019 en de volgende jaren bekend. Er vertrekken 81 personen in voltijdse equivalenten in 2019, 73 in 2020 en 17 in de periode 2021-2023. 
De respons is groter dan verwacht.

Bij de aankondiging van het plan, twee jaar geleden, zei de Nationale Bank dat wellicht slechts een minderheid van de doelgroep - een honderdtal personen - zou vertrekken.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Kaderpersoneel komen niet in aanmerking ? Wat een grap. Die zijn onmisbaar, zeker ?

 • Etienne Callebout

  Dit tegen alle regels in stoot tegen de borst voor deze die werken in de non profit sector en op 61 jaar nog steeds werken .men zou dan nog moeten beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt als je op brugpensioen gaat . In België twee maten en gewichten zelf discriminerend .

 • raf janssens

  De pensioenwetten zijn blijkbaar wel flexibel toepasbaar voor dik betaalde ambtenaren, die waarschijnlijk vanaf hun pensioen terug hun "normale loon" als pensioen betaald krijgen. Niet moeilijk dat er zoveel kandidaten zijn. Binnenkort is er niemand meer om op ons geld te passen: die zitten dan thuis op hun volgende loon te wachten.

 • Philomena Vanderweyen

  Ben helemaal niet jaloers op die mensen,op die leeftijd al stoppen met werken,wat gaan zij doen met de tijd die vrij komt de eerste maanden joepie maar dan slaat de verveling toe om nog maar te zwijgen over het sociale contact dat wegvalt.

 • Toon Schouteden

  "De doelgroep omvat vooral 58- tot 60-jarigen met een uitvoerende functie die zich zes maanden tot drie jaar van hun wettelijk pensioen bevinden." Ik heb altijd gedacht dat het wettelijk pensioen op 65 stond en dat dit ook in de toekomst wordt verhoogd naar 67. Hoe kan je dan als 60-jarige 3 maanden vóór je wettelijk pensioen staan?