Europese werknemer werkt harder, maar verdient niet veel meer: ook in België blijven lonen achterop

Illustratiefoto.
photo_news Illustratiefoto.
In de meeste Europese landen is de productiviteit de voorbije jaren sneller gegroeid dan de lonen. Dat heeft het Europees Vakverbond (EVV), de koepel van Europese vakbonden, becijferd. In België ligt de productiviteitsgroei 3 procentpunten hoger dan de groei van de lonen.

Tussen 2010 en 2019 zijn in 15 Europese lidstaten de lonen achterop gebleven in vergelijking met de productiviteit, argumenteert het EVV. Zo is er bijvoorbeeld een kloof van wel 11 procentpunt tussen de loon- en de productiviteitsgroei in Spanje. Voor België, Nederland en Finland becijferde de vakbondskoepel die kloof op 3 procentpunt.

Volgens het EVV betalen de bedrijven meer uit aan hun aandeelhouders en bedrijfsleiders dan aan hun personeel. De vakbonden roepen de Europese Unie daarom op collectief loonoverleg te steunen, zodat werknemers een correct deel van de productiviteitswinsten kunnen onderhandelen.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Om de een of andere reden denken onze leiders dat een land met een kleine, zeer rijke elite en een heel brede, op de rand van de armoe balancerende of zelfs ronduit arme onderlaag beter werkt dan een samenleving waarin iedereen een menswaardig bestaan kan leiden, waar werken loont, waar de koek rechtvaardig verdeeld wordt, net zoals de belastingen en waar geld niet de grote god is. Wij aanbidden spullen en we laten ons uitmelken zoals een zieke koe omdat we conservatieve angsthazen zijn.

 • Bart Vrancken

  Ging heeft gelijk, je gaat alternatief denken , besparen waar kan en vaststellen dat je achteruit boert ook al ga je bewuster met geld om. Waarheen is de rente op de spaarrekening ? Toen kreeg je 8% op een kasbon, ouders konden sparen voor hun kinderen en betaalden mee aan hun huis, nu hebben ze niets meer en zijn de leningen wel goedkoper maar ... boert men achteruit. Tweeverdieners moeten al eens een 'bijverdienen' voor een extra. Een beetje Golf kost al 30.000 euro !

 • Emiel Vandeplas

  Iemand enig ander idee waarvoor Europa anders dient ?

 • Gino Denil

  Mijn inkomen is op 7 jaar met 10% gestegen. En ik krijg minder terug van de belastingen. Dat is minder dan de inflatie. Van de taks shift heb ik niets gezien. Bovendien verdampt mijn spaargeld. Het enige dat je dan kan doen is minder uitgeven. Meer in het buitenland en online kopen. Goedkopere alternatieven zoeken. En meer zelf doen. Zoals zelf brood bakken. Alle geweeklaag van de kleine zelfstandige ten spijt.

 • Kelly Verlinden

  De lonen van onze politici zijn er anders op vooruit gegaan. Die verdienen meer dan hun collega's in grotere landen die een hoger B.N.P. hebben. En hun productiviteit is met 75% gedaald.