Europese Centrale Bank bergt bazooka op

Mario Draghi, voorzitter van de ECB.
AFP Mario Draghi, voorzitter van de ECB.
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat helemaal stoppen met omvangrijk opkoopprogramma van obligaties, de 'bazooka'. Het maandelijkse opkoopprogramma van 30 miljard euro loopt door tot eind september. Daarna wordt het programma, waarmee de ECB geld in de markt pompt, gehalveerd tot 15 miljard euro. Eind december loopt het programma volledig af.

Deze beslissing betekent het einde van de monetaire stimulus of het 'quantitative easing', een soepel monetair beleid waarbij de ECB via het opkopen maandelijks miljarden in de economie pompt  zodat bedrijven en gezinnen gemakkelijker een lening krijgen. De maatregel moet de economie aanzwengelen en dat lijkt inmiddels te lukken. De Europese economie trekt aan en de inflatie gaat gestaag richting 2 procent, het inflatiedoel van de ECB.

Sinds de start van het programma in maart 2015 kocht de ECB al voor zowat 2.400 miljard euro op. Sinds medio 2016 komt niet alleen schuldpapieren van de overheden in aanmerking, maar ook van bedrijven. Eind 2016 werd het maandelijkse ritme al van 80 naar 60 miljard euro herleid. In januari dit jaar volgde de halvering tot 30 miljard.

De beleidsmakers houden nog wel een slag om de arm. Als er opeens afwijkende gegevens binnenkomen dan kan het zijn dat ze nog van koers wijzigen.

De financiële markten hielden er al rekening mee dat de ECB bij het rentebesluit van donderdag mogelijk plannen zou gaan aankondigen voor het beëindigen van het steunbeleid. De koers van de euro ging na het naar buiten komen van het nieuws ten opzichte van de dollar omlaag. De beursgraadmeters op de aandelenmarkten veerden juist iets op.

De beleidsmakers houden nog wel een slag om de arm. Als er opeens afwijkende gegevens binnenkomen dan kan het zijn dat ze nog van koers wijzigen

Rentetarieven

Het ECB-bestuur verwacht dat de rentetarieven tot minstens de zomer van 2019 op de huidige historisch lage niveaus blijven. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft zo op 0 procent – het gaat om de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB.

De depositorente blijft onveranderd op -0,4 procent: dit betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld parkeert bij de ECB. De rentes blijven op hun huidige niveau zo lang als nodig zodat de evolutie van de inflatie in lijn blijft met de verwachtingen. De ECB streeft een inflatie van net geen 2 procent na.




22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeff Smulders

  Dag meneer Draghi valsmunter van de EU. Weer geld gedrukt en is het wel gedekt dat geld of verdwijnt het net zo snel als dat u het gedrukt heeft? Hoe kunt u zoveel geld per maand drukken terwijl het volstrekt niet aanwezig is. U moet mij dat eens uitleggen waar blijft dat geld allemaal. En waar blijven die obligaties? eg het de bevolking uit die uw salaris betalen.

 • Kamiel De Grootte

  wie is met dat geld weg?

 • chris delanghe

  Het bilderbergclubje zorgt ervoor dat het schuldenbergje alleen maar groter wordt. En de rekening. We weten wie die betaald en gaat betalen. Tot we er met z'n allen in slagen dergelijke holdups te stoppen op de kap van alle belastingsbetalers. Zo te zien lijkt Draghi een zeer tevreden man met de geslaagde opdracht. Die zal ongetwijfeld aan zijn overdikke bonus denken!

 • Jan hertogs

  En de Europese burger betaald verder de schulden van de banken af! Reken maar...als al in België door de burger alleen al 250 miljard gespaard kapitaal staat geparkeerd wat moet het dan niet zijn over gans Europa waar de burger noppes voor krijg!t Dat kapitaal wordt gebruikt door de elite op kosten van ja wie.... we zijn nog steeds gejost voor jaaaaren! dank je Europa!

 • Jeff Smulders

  Dit geld heeft nooit bestaan, het is gewoon digitaal ondergebracht hoe kan je geld drukken terwijl het niet is afgedekt.. Draghi is een valsmunter met heel zijn smerige bankensysteem. Nu gaan we meemaken dat het gedrukte geld verbrand gaat worden of laten we het maar bestaan. het is gewoon monopolygeld. niet meer/minder. De rijke landen gaan het gelag betalen voor de cottupte landen in die verdoemde EU.