Europa zet licht op groen voor Belgische 'bazooka' van 50 miljard euro

Photo News
De Europese Commissie heeft zaterdag het licht op groen gezet voor de Belgische garantieregeling van 50 miljard euro, de zogenaamde 'bazooka' tegen de coronacrisis. Ook de superkern gaf zaterdagvoormiddag zijn fiat aan het uitvoeringsbesluit. Dat heeft federaal vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) bekendgemaakt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Minister De Croo bereidt al langer een soort buffer van 50 miljard voor om ervoor te zorgen dat bedrijven garanties krijgen voor nieuwe kredieten. Over die 'bazooka' van 50 miljard euro was eerder al een akkoord bereikt, maar er was nog groen licht van Europa nodig. Dat is er nu. En ook op het uitgebreide kernkabinet, de zogenaamde 'superkern', werd de regeling zaterdagvoormiddag goedgekeurd.

Die ‘superkern’ bestaat uit de top van de federale regering, de bevoegde ministers en vertegenwoordigers van de partijen die de volmachten van de regering steunen (socialisten, groenen, N-VA, cdH en DéFI). Met uitzondering van N-VA zijn het steevast de voorzitters van die zeven partijen die naar het overleg afzakken.

Degressiviteit van werkloosheid

Over de toekenning van een coronapremie voor de zorgsector of anderen die blijven werken, is nog niets beslist, benadrukte financiënminister De Croo in een reactie aan VTM NIEUWS. Zeker is wel al dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering wordt bevroren. Dat betekent dat werkzoekenden hun uitkering niet zullen zien dalen tijdens de coronacrisis. Normaal daalt de uitkering naarmate iemand langer werkloos is, maar dat systeem wordt on hold gezet.

Wie vandaag werkzoekende is, kan natuurlijk niet op zoek naar een nieuwe job. De degressiviteit wordt bevroren”, zegt De Croo. “Er is dus geen verlaging van de werkloosheidsuitkering voor mensen die vandaag werkloos zijn.”

Het activeren van deze garantieregeling is opnieuw een belangrijke stap om de financiering van onze kmo’s en bedrijven de volgende maanden te waarborgen

Alexander De Croo (Open Vld)

Tegenover Belga verklaarde de minister eerder dat “bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, dat ook na de crisis moeten zijn". "Een vlotte kredietverlening is daarbij essentieel. Het activeren van deze garantieregeling is opnieuw een belangrijke stap om de financiering van onze kmo's en bedrijven de volgende maanden te waarborgen", aldus de Open Vld-minister.

(Retroactief) van kracht vanaf 1 april 2020

Onder de garantieregeling die nu groen licht krijgt van de Europese Commissie, vallen alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tot en met 30 september 2020 zullen verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, zelfstandigen en non-profit organisaties. De regeling is (retroactief) van kracht vanaf 1 april 2020.

Banken hebben de mogelijkheid om 15 procent nieuwe kredieten buiten de waarborgregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen. De Nationale Bank en de Thesaurie zullen samen met Febelfin de nieuwe garantieregeling monitoren en opvolgen.

Lees ook:

Economie krijgt klappen, maar toch doen beurzen het erg goed - Experts leggen uit (+)
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Raes

  Onze Alexander schiet met zijn bazooka met munitie die 50 miljard kan kosten. Waar hij dat geld zal vandaan halen is voor mij een raadsel want er is geen. Nu we weten allemaal dat schieten niet altijd doel treft. Soms is dat een gat in de lucht. Maar Alexander zal niet wakker liggen als hij zijn doel heeft gemist, want hij moet de munitie niet betalen. Wie die wel moet en zal betalen, daar zwijgt gij in alle talen over.

 • Daniel Corstjens

  Ha ha ha, en er was nu al geen geld om de pensioenen te betalen, werken zullen we tot dat we erbij neervallen! Iedereen die denkt binnen een paar jaar om op pensioen te gaan is eraan voor de moeite. Iemand zal dit bedrag moeten betalen en de rijken zullen het niet zijn!

 • robby van ballaert

  laat de buitenlandse bedrijven hun belasting betalen zoals elke werkende mens, dan is er meer dan de helft van die 50 miljard terug betaald.

 • vanzeir guy

  Hyperinflatie is in aantocht, als de verkiezingen in Amerika voorbij zijn is het bingo.

 • Martin Van Lersberghe

  smijt dat Europa toch buiten! hebben we totaal niets aan, dat heeft deze crisis wel bewezen!