EU-Hof schiet "ongelijke behandeling" van huurinkomsten door Belgische fiscus af

(Archieffoto)
Photonews (Archieffoto)
Het Europees Hof van Justitie vindt het niet kunnen dat de Belgische fiscus de manier waarop de belasting op huurinkomsten wordt berekend, laat afhangen van de locatie van de woning.

Wie in België een tweede verblijf verhuurt voor privégebruik, ziet de belastbare grondslag berekend op het (geïndexeerde) kadastraal inkomen. Wie echter een woning in een ander EU-land verhuurt, wordt belast op basis van de reële huurwaarde. Die regeling is in strijd met het EU-recht, zegt het Hof vandaag in een nieuw arrest.

Hoe de Belgische autoriteiten de situatie moeten rechttrekken, maakt het Hof niet duidelijk. Het stelt enkel vast dat er sprake is van een "ongelijke behandeling".
Het was de Europese Commissie die België in 2017 voor het Hof daagde over de kwestie.

Impact op huurprijzen

Joy Verstichele van de Huurdersbond roept de Belgische autoriteiten op werk te maken van een "globale herziening van de woonfiscaliteit". "Het geïndexeerde KI is al langer geen weergave meer van de realiteit, maar het zou ook geen goed idee zijn om overhaast in te grijpen op één aspect. Dat zou perverse effecten kunnen hebben. Beter is om de fiscaliteit in zijn geheel te bekijken", aldus Verstichele.

Wanneer de huidige fiscale berekening zou vervangen worden door een berekening op basis van de reële huurwaarde, kan dat volgens de Huurdersbond een impact hebben op de huurprijzen. "De belasting op de huurinkomsten is voor de verhuurders één van de elementen om hun huurprijs, die vrij is, te bepalen. In dat geval kan er dus een effect zijn", aldus Verstichele.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Het zou niet meer als normaal zijn als je de woning bij aankoop op hebelastingbrief aangeeft en de fiscale voordelen geniet en achteraf verhuurt de huurgelden worden belast ,'t zo weer van 2 borden eten kan niet.

 • james vroman

  huurinkomsten bij hun belastbaar inkomen voegen hé ...

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  In de gemeene Brasschaat betaal je minder huisbelasting voor een villa 3 x zo groot als mijn rij huisje in Merksem ! Is dit geen schande ? Maar voor de politiekers schijn dit normaal . Ik moet ong. 1000 euro afdragen van mijn pensioentje van 1256 euro! Kan het zeff nog niet van mijn vakantie geld betalen ....

 • Francinne Declerque

  Huurprijzen kunnen ze in ieder geval niet meer laten stijgen, jan modaal kan dat niet meer betalen.

 • Hans Van Reeth

  Kom eens grote kuis maken op de Canarische eilanden. Buitenlandse eigenaars vragen huurprijzen die bijna evenveel bedragen als een gemiddeld loon.