EU-burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot van auto en woning
UpdateInwoners van de Europese Unie gaan aan de pomp en via hun gasrekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Om de kosten te drukken, door bijvoorbeeld hun huis te isoleren of over te stappen op een elektrische auto, kunnen ze wel een beroep doen op een speciaal fonds. Dat meldt het Tsjechische voorzitterschap.
De maatregelen maken deel uit van een cruciaal pakket klimaatwetten dat onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zaterdag overeen zijn gekomen. De nieuwe wetten zijn nodig om de Europese klimaatdoelen te halen.
Voor 2030 moet de CO2-uitstoot namelijk met 55 procent omlaag (vergeleken met 1990), zodat de EU in 2050 helemaal ‘klimaatneutraal’ kan zijn. Het akkoord moet nog worden bevestigd door het Europees Parlement en de lidstaten, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit.
De kern van de maatregelen is het strenger maken en uitbreiden van het systeem van CO2-certificaten voor vervuilers. Energiebedrijven en de industrie moesten de afgelopen jaren al zulke vergunningen hebben om broeikasgassen te mogen uitstoten. Elk jaar geeft de EU minder van die rechten uit om de uitstoot omlaag te brengen. Door de schaarste worden ze steeds duurder. Nu moet het aantal uitstootrechten sneller dan voorheen worden verminderd, waardoor ook de emissies sneller moeten afnemen.
De EU wil wel klimaatkampioen zijn, maar ook voorkomen dat het zoveel van de eigen bedrijven vraagt dat die kopje-onder gaan.
Uitstootrechten
Vanaf 2027 wordt het emissiehandelsssysteem uitgebreid naar de verwarming van gebouwen en vervoer, zowel voor consumenten als voor bedrijven. Burgers en bedrijven moeten dus gaan betalen voor de CO2 uit de uitlaat en de schoorsteen. Dat gaat via energiebedrijven en pompstations. Zij moeten betalen voor emissierechten en rekenen de kosten vervolgens door aan de klant die komt tanken of de gaskachel aanzet.
Dat kan pijn doen nu alles, en zeker energie, afgelopen jaar zo duur is geworden. Daarom is het des te belangrijker dat mensen met een kleine beurs worden geholpen, erkennen de onderhandelaars. Vanaf 2026 komt er een sociaal klimaatfonds dat bijkomende uitgaven voor consumenten moet opvangen.
Het fonds zal 86,7 miljard euro tellen. Het wordt deels door inkomsten uit de emissiehandel, deels door de lidstaten gespekt. De EU-landen kunnen met dat geld de kosten voor armen wat dempen of hen helpen bij het aanschaffen van een warmtepomp of elektrische auto.
Klimaatkampioen
De EU wil wel klimaatkampioen zijn, maar ook voorkomen dat het zoveel van de eigen bedrijven vraagt dat die kopje-onder gaan. Daarom komt er ook een grensbelasting voor de invoer van enkele klimaatonvriendelijke producten als staal en cement. Dat moet voorkomen dat Europese fabrikanten failliet gaan of uitwijken naar een minder streng buitenland. Dat zou banen kosten en helpt het klimaat niet.
KIJK OOK. Uitgelegd in 3 minuten: hoe snel kan een elektrische wagen opladen?
Lees ook:
KIJK OOK. Premier De Croo komt met eigen en zeer ‘blauw’ pensioenplan: minstens 30 jaar werken, hogere taksen en weg met gunstregimes ambtenaren
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moet jaarinflatie op de schop? In vergelijking met vorige maand is het leven opnieuw (heel klein beetje) goedkoper geworden
Een winkelkar is het voorbije jaar een pak duurder geworden. De inflatie heeft eind vorig jaar een ongeziene piek bereikt. Toch zijn de prijzen sinds een tweetal maanden heel licht aan het dalen. Econoom Jan Eeckhout pleit er dan ook voor om over te stappen naar een systeem van gewogen maandinflatie in plaats van jaarinflatie, om zo korter op de bal te kunnen spelen. Dat schrijft ‘De Standaard’. -
19
PROMOJAGERS SUPERTIP. Bij deze twee supermarkten koop je deze week cola voor prikje: “Zelfs goedkoper dan net over de grens bij Auchan”
Het is deze week hét moment om cola in te slaan. Dat zeggen de leden van Promojagers België, die de strafste promoties met elkaar delen. Twee supermarktketens halen de prijs flink omlaag. “Cola is er nu zelfs goedkoper dan net over de grens bij Auchan en dat gebeurt niet vaak”, aldus opper-Promojager Gunther Devisch. -
PREMIUMZoveel verdien ik
Kosten verbouwing Quirine (33) en Willem (33) lopen aardig op: “We hadden die op 100.000 euro geschat, maar dat dreigt het dubbele te worden”
Om hun gezin – en de verbouwing van hun droomhuis – draaiende te houden, hebben Quirine en Willem uit Kuurne zich enkele originele geldgewoontes aangemeten. “We geven onszelf zakgeld en betalen onze boodschappen cash. Zo bewaren we een beter zicht op onze uitgaven”, zegt Quirine. Voor ons maken ze de rekening op. -
-
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
Ga jij met de fiets naar het werk? Dan heb je vanaf mei sowieso recht op een vergoeding
Iedereen die met de fiets naar het werk gaat, heeft vanaf 1 mei recht op een vergoeding. Dat hebben vakbonden en werkgeversorganisaties gisteren beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR). Maar hoeveel bedraagt zo’n fietsvergoeding? En verandert er iets als je al een vergoeding kreeg? Onze journalist zocht het uit. -
Aantal hypothecaire leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbedrag steeg wel
Er werden het afgelopen jaar minder hypothecaire kredieten verstrekt dan in 2021, zo blijkt uit het jaaroverzicht van Febelfin, de federatie van de banksector. Vooral sinds de zomer daalde de productie, een gevolg van de stijgende rente die voor een afkoeling op de woonmarkt zorgde. Inzake verstrekte kredietbedragen was 2022 wel nog goed voor een record van bijna 43 miljard euro in totaal. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.
408 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEmiel Van Roost
Andelko Bujanic
Willy Stinissen
Petrus Dijkzeul
Harry peeters