Een rij auto's bij een tankstation in Oostende. Als het aan de EU ligt, gaan automobilisten extra betalen voor de CO2-uitstoot.
Volledig scherm
Een rij auto's bij een tankstation in Oostende. Als het aan de EU ligt, gaan automobilisten extra betalen voor de CO2-uitstoot. © Benny Proot

EU-burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot van auto en woning

UpdateInwoners van de Europese Unie gaan aan de pomp en via hun gasrekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Om de kosten te drukken, door bijvoorbeeld hun huis te isoleren of over te stappen op een elektrische auto, kunnen ze wel een beroep doen op een speciaal fonds. Dat meldt het Tsjechische voorzitterschap.

408 reacties

 • Emiel Van Roost

  1 maand geleden
  De overvetbetaalde Timmermans heeft het licht gezien, hij wil van de opwarming van de aarde misbruik maken om ons nog wat meer geld uit de zakken te kloppen.
 • Andelko Bujanic

  1 maand geleden
  Sorry maar het aantal emissierechten is beperkt, en hoe meer er gekocht worden hoe duurder ze worden. Benieuwd op welke manier ze hier een draai aan gaan geven (tenminste als het gebaseerd is op de EU ETC). Deze is ondertussen ook al gestegen van €33/ton in januari 21 tot €84/ton vandaag (pieken van +€90/ton in februari en augustus). Nu, alles is natuurlijk goed om het geld van de mensen af te pakken. Een gemiddeld gezin in Belgie stoot ongeveer 3,5t/CO2 per jaar (maar hoe gaan ze het bepalen)?
 • Willy Stinissen

  1 maand geleden
  Als het duurder maken van energie het klimaat gaat redden dan is het laatste jaar toch een enorme verbetering geweest voor dat klimaat. Nu nog een manier vinden om dat geld door te storten op de rekening van Moeder Aarde en dan is alles opgelost. Of zou het toch naïef zijn?
 • Petrus Dijkzeul

  1 maand geleden
  Europa als wereld's kleinste continent wil zich voor 2050 op de borst gaan kloppen als enigste klimaatneutraal te zijn, terwijl de rest van de wereld dit alles negeert en ongelimiteerd verder gaat met Co2 uitstoot.
 • Harry peeters

  1 maand geleden
  Als er morgen een partij komt die voor een brexit is zal mijn stem hebben,ik word dat gezever over die CO2 vervuiling ferm beu..Natuur is natuur en zal ook altijd natuur zijn die hun eigen weg zullen blijven begaan,er zullen eeuwig en altijd overstromingen en bosbranden blijven bestaan..Hier is het enkel en alleen maar om geld te doen en anders niets..ik was totaal niet voor Thrump maar wat hij zei over de klimaat verandering was regerecht in de roos..Stop EU en stop Belgische regering waanzin
 1. Moet jaarinflatie op de schop? In vergelijking met vorige maand is het leven opnieuw (heel klein beetje) goedkoper geworden

  Moet jaarinfla­tie op de schop? In vergelij­king met vorige maand is het leven opnieuw (heel klein beetje) goedkoper geworden

  Een winkelkar is het voorbije jaar een pak duurder geworden. De inflatie heeft eind vorig jaar een ongeziene piek bereikt. Toch zijn de prijzen sinds een tweetal maanden heel licht aan het dalen. Econoom Jan Eeckhout pleit er dan ook voor om over te stappen naar een systeem van gewogen maandinflatie in plaats van jaarinflatie, om zo korter op de bal te kunnen spelen. Dat schrijft ‘De Standaard’.
 2. Kosten verbouwing Quirine (33) en Willem (33) lopen aardig op: “We hadden die op 100.000 euro geschat, maar dat dreigt het dubbele te worden”
  PREMIUM
  Zoveel verdien ik

  Kosten verbouwing Quirine (33) en Willem (33) lopen aardig op: “We hadden die op 100.000 euro geschat, maar dat dreigt het dubbele te worden”

  Om hun gezin – en de verbouwing van hun droomhuis – draaiende te houden, hebben Quirine en Willem uit Kuurne zich enkele originele geldgewoontes aangemeten. “We geven onszelf zakgeld en betalen onze boodschappen cash. Zo bewaren we een beter zicht op onze uitgaven”, zegt Quirine. Voor ons maken ze de rekening op.
 1. Aantal hypothecaire leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbedrag steeg wel

  Aantal hypothecai­re leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbe­drag steeg wel

  Er werden het afgelopen jaar minder hypothecaire kredieten verstrekt dan in 2021, zo blijkt uit het jaaroverzicht van Febelfin, de federatie van de banksector. Vooral sinds de zomer daalde de productie, een gevolg van de stijgende rente die voor een afkoeling op de woonmarkt zorgde. Inzake verstrekte kredietbedragen was 2022 wel nog goed voor een record van bijna 43 miljard euro in totaal.