Energieprijzen stijgen spectaculair verder in oktober: Wat doe je best?
MijnenergieAan de ongezien sterke prijsstijgingen voor energie lijkt geen einde te komen. Een analyse van de energiemarkten wijst voor variabele stroomcontracten op een nieuwe prijstopstoot tot zelfs 70 procent hoger. Wie binnenkort een nieuw contract met vast tarief moet afsluiten, kan op zijn beurt tot 30 procent meer betalen voor het onderdeel energiekosten. “Er resten dus nog drie dagen om die nog hogere prijzen te omzeilen”, vertelt Kristof De Paepe van Mijnenergie.be.
Variabel tarief elektriciteit: tot +70%
Expert Kristof De Paepe van Mijnenergie.be volgt de belangrijkste evoluties op de energiemarkten van nabij op. Hij legt uit: “Bij een variabel tarief volgen prijsaanpassingen maandelijks of op kwartaalbasis. Dat gebeurt op basis van de energie-indexen. Bij de vele contracten met een maandelijkse aanpassing ziet het plaatje er allerminst rooskleurig uit. Voor sommige stroomcontracten zit er ten opzichte van september een prijsstijging tot 70% aan te komen voor het onderdeel energiekosten, goed voor 32 procent van de stroomfactuur. Voor aardgas is de stijging met 44 procent iets lager, maar bedraagt het aandeel op de energiefactuur wel 63 procent.”
Verschillende leveranciers schroeven hun welkomstkortingen terug of schrappen die zelfs uit hun tarieven.
Vaste tarieven aardgas en elektriciteit: tot +30%
Consumenten van wie een contract met vast tarief binnenkort ten einde loopt, ontsnappen eveneens niet aan de prijzenhausse. “Op basis van de future-contracten, waar leveranciers termijncontracten onderhandelen, verwacht ik dat de energiekosten voor een nieuw contract ten opzichte van september nog eens met 15 tot 25 procent stijgen voor elektriciteit en tot 30 procent voor aardgas. Het effect zal verschillen van leverancier tot leverancier, afhankelijk van hoe ze hun energie aankopen en in welke mate ze ingedekt zijn tegen korttermijnfluctuaties.”
Welkomstkortingen verdwijnen
Daarnaast doet Kristof De Paepe nog een opmerkelijke vaststelling. “Verschillende leveranciers schroeven hun welkomstkortingen terug of schrappen die zelfs uit hun tarieven. Het lijkt er dus op dat de energieleveranciers nieuwe klanten veel minder intensief benaderen.”
Nog in september overstappen is prijsstijgingen omzeilen
Aangezien de nieuwe energietarieven pas vanaf vrijdag gelden, valt het volgens Kristof De Paepe aan te raden om nu nog in te grijpen. “Wie bij een variabel contract niet het risico op een verdere prijsstijging wil nemen, tekent best nog voor vrijdag in op een vast contract.”
Bij een vast contract dat dit jaar nog ten einde loopt, kies je volgens Kristof De Paepe eveneens best eieren voor je geld. “Door nog in september een nieuw vast contract af te sluiten, ontloop je alvast de prijsstijgingen van oktober. Hoewel je sowieso een pak meer betaalt dan een jaar eerder, beperk je op die manier nog de schade. Aangezien overstappen gratis kan, mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand, kan je in meer gunstige tijden dat nieuwe energiecontract evalueren en eventueel nogmaals overstappen.”
Lees ook op Mijnenergie.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie. Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids
Hogere rente op woonleningen begint tol te eisen: steeds minder kredietaanvragen
De stijgende rentevoeten beginnen hun tol te eisen. Het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet en het totaal gevraagde bedrag hebben een daling ingezet. Spaargids.be overloopt de cijfers. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan met vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
55
Overheid doet oproep: “Gebruik opgepotte muntstukken van 5 en 10 eurocent”
Er heerst nog altijd schaarste aan muntstukken van vijf en tien eurocent. “Nochtans zijn er nog nooit zoveel munten in omloop geweest als vandaag”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. -
-
PREMIUM
Huizen en appartementen te koop vanaf 234.000 euro... op een Spaans golfresort: “Dankzij de verhuursservice is dit een ideale belegging”
-
PREMIUM
Verhuizen van Brussel of Wallonië naar Vlaanderen, is dat wel een goed fiscaal idee? Onze geldexpert geeft advies
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Jobat
Deze maatregelen moet je baas nemen tijdens een hittegolf
Het wordt de komende dagen broeiend warm, en dat kan onaangename gevolgen hebben op je werkplek. Werkgevers moeten dan maatregelen nemen om de impact te beperken. Waaruit bestaan die precies? Vanaf wanneer moet het? En hoe zit het met telewerkers? Jobat.be vroeg raad aan arbeidsexpert Helena Muyldermans van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en Catherine Mairy, legal experte bij Partena Professional.