Energieprijzen blijven stijgen: variabel elektriciteitscontract in december 20 procent duurder
MijnenergieSinds dit najaar breken de energieprijzen alle records. Ook in december blijven we veel betalen voor elektriciteit en aardgas. Volgens Belpex monthly, een marktindex voor groothandelsprijzen, zullen de variabele elektriciteitsprijzen in december met ongeveer 20 procent stijgen. Mijnenergie.be legt uit wat je best doet.
Variabel elektriciteitscontract wordt nog duurder
De stroomprijzen op de groothandelsmarkten stegen de voorbije weken fors door. Daar zorgen onder meer de hoge CO2-emissieprijzen en de onzekerheid over de gastoevoer uit Rusland voor. Bovendien doen ook de koudere weersomstandigheden en de negatieve scenario’s rond het coronaherstel de markt geen goed. Op basis van de prijzen op de Belpex monthly zullen de variabele elektriciteitsprijzen in december door die combinatie van factoren waarschijnlijk ongeveer twintig procent verder stijgen.
Lees verder onder de video: Ga je best voor een vast of variabel energiecontract?
En de vaste elektriciteitscontracten?
Voor gezinnen die hun elektriciteitscontract met vast tarief binnenkort moeten verlengen op basis van de tarieven van december, lijken de prijzen ongeveer op het peil van november af te stevenen. Dat betekent dat ze voor de energiecomponent op de factuur nog altijd meer dan dubbel zo hoog liggen dan dat normaal rond deze tijd het geval is.
Aardgasprijzen: hoog plateau
Hetzelfde geldt voor de gasprijzen, waar vooral de wisselende berichtgeving rond de Russische gastoevoer de voorbije weken stevige prijsschommelingen teweeg bracht. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien, wees begin oktober nog 116 euro per megawattuur (MWh) aan. Eind oktober bedraagt die prijs nog ruim 70 euro/MWh, om ondertussen opnieuw door te stijgen richting 87,75 euro/MWh. Een lichte prijsdaling van de decembertarieven behoort tot de mogelijkheden, al blijft het prijspeil sowieso hallucinant hoog, met bij een gemiddeld verbruik jaartarieven van meer dan 3.000 euro.
Wat kan je best doen?
Geniet je nog lange tijd van een vast contract, dan hoef je niks te ondernemen. Loopt jouw contract ten einde of beschik je over een variabel contract? Ga dan na welke leverancier de schade voor jou kan beperken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbiedingen op de markt loopt bij een gemiddeld verbruik sowieso op tot enkele honderden euro’s. Blijf de energiemarkt op de voet volgen, aangezien het in geval van een prijsverlaging loont om over te stappen naar een contract met een gunstiger tarief. Vergelijk hier de huidige energieprijzen.
Een andere gouden tip bestaat er uiteraard in je energieverbruik te beperken, al vormt dat bij de huidige koude temperaturen niet altijd een sinecure.
Lees ook op Mijnenergie.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie. MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Bekijk ook: Wat bepaalt onze energiefactuur? Specialist legt uit
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gasprijs loopt verder op door stakingen bij Franse lng-terminals
De Europese gasprijs is woensdag verder opgelopen, na een forse daling begin vorige week. De opmars volgt op de blokkades van de terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Frankrijk door de stakingen in het land. Ook de verwachting voor koudere weersomstandigheden in grote delen van Europa in de komende week drijft de prijs van de brandstof op. -
PREMIUM
Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebeheerssysteem kan je stevige besparingen opleveren”
Sinds de crisis houden we onze energiekosten angstvallig in de gaten. Er komen nu ook meer systemen die je gas-, elektriciteit- en straks ook waterverbruik zo regelen dat het je zo weinig mogelijk kost. Erg interessant is maakjemeterslim.be, dat al die systemen – en hun prijs – vergelijkt. Initiatiefnemer Patrick Devos: “Als je zonnepanelen, een warmtepomp en/of een elektrische auto hebt, kan zo’n energiebeheersysteem je stevige besparingen opleveren.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Jobat
In welke supermarkt verdien je het meest?
De supermarktsector beleeft woelige tijden. Waar Delhaize zich sinds enkele weken in het oog van de storm bevindt, brengt Colruyt Group de werknemers van OKay Compact dan weer over in een gunstiger paritair comité. Maar in welke supermarkt verdien je nu het meest? En wat met de arbeidsvoorwaarden? Om het overzicht in kaart te brengen klopte Jobat.be aan bij Kristel Van Damme van vakbond ACV Puls. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
België heeft 1 miljard veil voor kantoren Europese Commissie
De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de investeringstak van de federale regering, wil 23 verouderde gebouwen van de Europese Commissie in Brussel overnemen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken.