Energiespecialist Kristof De Paepe.
Volledig scherm
PREMIUM
Energiespecialist Kristof De Paepe. © Getty Images, rv

Energiekosten soms bijna verdrievoudigd: wat is er aan de hand? "Dat er net nu een prijsstijging volgt, is niet geheel onlogisch”

De prijsbewuste consument heeft het waarschijnlijk al gemerkt: je betaalt vandaag een pak meer voor gas en elektriciteit dan vorig jaar. De energiekosten zijn bij verschillende contracten zelfs bijna verdrievoudigd. “Al zal het effect op je energiefactuur lager liggen”, duidt energiespecialist van Mijnenergie.be Kristof De Paepe. Hij wijst op verschillende oorzaken en legt ook uit hoe je het effect van die prijsstijgingen zelf kunt uitvlakken.

  1. Hoeveel verbruikt een oplader of televisie die altijd in het stopcontact zit?
    Energie

    Hoeveel verbruikt een oplader of televisie die altijd in het stopcon­tact zit?

    Wat hebben je smartphonelader, microgolfoven en koffiezetapparaat gemeen? Ze verbruiken energie wanneer je ze niet actief gebruikt. Per toestel kost dat sluimerverbruik niet zo veel. Maar iedere woning heeft al snel 20 stille verbruikers waardoor hun aandeel al snel aandikt tot enkele tientallen euro’s. Kortom: kostbare centen die je beter ergens anders aan kunt besteden. Mijnenergie.be legt uit wat sluipverbruik is en hoe je het kan lokaliseren.

Geld