Charlotte van de Water van technologiefederatie Agoria legt uit wat je kunt doen om goedkoop te verwarmen.
Volledig scherm
PREMIUM
Charlotte van de Water van technologiefederatie Agoria legt uit wat je kunt doen om goedkoop te verwarmen. © Getty Images / Agoria

“Een warmtepomp is de beste investering om van duur gas af te komen”: maar zijn er ook goedkopere alternatieven die de moeite waard zijn?

Uit bezorgdheid voor komende winter overwegen steeds meer mensen – al dan niet tijdelijke – alternatieven voor hun verwarming op peperduur gas. Onder meer de verkoop van warmtepompen en kachels zit in de lift. Maar van een elektrisch kacheltje, over exemplaren op pellets of hout, tot elektrische dekentjes en infraroodpanelen: zitten daar slimme investeringen tussen, of net niet? Experten Charlotte van de Water en Guy Gommeren van technologiefederatie Agoria geven advies.

 1. GETEST. Je energieverbruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelletje is één van de eenvoudigste én goedkoopste opties”
  PREMIUM

  GETEST. Je energiever­bruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelle­tje is één van de eenvoudig­ste én goedkoop­ste opties”

  Er wordt gezegd dat Fluvius onze oude elektriciteits- en gasmeters stilaan vervangt door ‘slimme’ digitale exemplaren. Maar eigenlijk klopt dat niet. Die nieuwe meters zijn helemaal niet zo futuristisch. Ze meten je stroomverbruik maar laten je niét toe dat af te lezen op je smartphone. In deze tijden van dure energieprijzen nochtans handig. Gelukkig is er wel een oplossing: onze techexpert Kenneth Dée testte de HomeWizard P1, de goedkoopste optie op de markt.
 2. “Een circulaire woning is wat duurder om te bouwen, maar op termijn win je dat terug”: op bezoek in het opvallende huis van Peter (43) en Evelien (38)
  PREMIUM
  Binnenkijker

  “Een circulaire woning is wat duurder om te bouwen, maar op termijn win je dat terug”: op bezoek in het opvallende huis van Peter (43) en Evelien (38)

  Bij Peter (43) en Evelien (38) kan zowat de hele woning in een wip uiteen gehaald worden, om een nieuwe indeling te creëren of om de materialen elders te hergebruiken. Maak kennis met het circulaire bouwen, een methode die snel aan populariteit wint en het milieu veel minder belast. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging er begin 2021 een kijkje nemen. “De ruimte binnen kan aangepast worden op basis van onze veranderende woonwensen.”