Een renteloze lening tot 50.000 euro en hogere premies voor je isolatie: deze maatregelen neemt de Vlaamse Regering tegen energiearmoede
431.860 gezinnen in Vlaanderen kampen met een vorm van energiearmoede. En daar wil de Vlaamse Regering de volgende jaren iets aan doen. In het kader van het nieuwe Energiearmoedeplan 2025 heeft ze een visienota met concrete maatregelen goedgekeurd. Dit zijn de belangrijkste beslissingen.
Sinds begin 2020 zorgt de coronacrisis voor financiële kopzorgen bij heel wat Vlaamse gezinnen. Dit jaar kwamen daar de historisch hoge energieprijzen bij. De kans op energiearmoede stijgt daardoor steeds meer. Concreet spreken we van energiearmoede als iemand moeite heeft om zijn woning van voldoende energie te voorzien. In Vlaanderen bevindt zo’n 15% van de gezinnen zich in dat geval. Met een gemiddelde van 2,3 gezinsleden per gezin komt dit bij benadering neer op 993.278 personen. Een groot aandeel hiervan bestaat uit eenoudergezinnen en (oudere) alleenstaanden. Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) neemt de Vlaamse Regering daarom diverse maatregelen. De initiatieven moeten gezinnen helpen om de stijgende energieprijzen tegen te gaan.
In het nieuwe Energiearmoedeplan 2025 ligt de focus in eerste instantie op het structureel verbeteren van de energieprestaties in woningen van kwetsbare doelgroepen. Energie-efficiëntere woningen zorgen automatisch voor een lagere energiefactuur.
Wie behoort er tot de ‘kwetsbare doelgroep’?
• Huishoudens die recht hebben op het federale sociaal tarief
• Personen die in schuldbemiddeling zitten
• Huishoudens die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds
• Huishoudens met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.870 euro, verhoogd met 1.660 euro per persoon ten laste
• Huishoudens met een prepaid-abonnement bij Fluvius
Een overzicht van de meest opvallende maatregelen:
1. Mijn VerbouwPremie
De overheid wil de mogelijkheid tot renovatie vergroten voor alle huishoudens. Daarom hervormt ze de premiesystemen van het woon- en energiebeleid. Vanaf midden 2022 worden de huidige renovatie- en energiepremies samengevoegd tot één woningrenovatiepremie: MijnVerbouwPremie. Alle MVP’s zal je online kunnen aanvragen via één kanaal en worden ook via één instantie uitbetaald. Daarnaast worden de premies ook verhoogd tot 35 procent van de factuur. Hoe lager je inkomen, hoe groter je premie. Ook wie een woning of appartement verhuurt via een Sociaal Verhuurkantoor, heeft steeds recht op de hoogste premies. Nog niet alle details over deze premie zijn bekend, alles wat nu al geweten is lees je op de website van de Vlaamse Overheid.
2. Uitbreiding van de 0%-energielening
De 0%-energielening is een renteloze lening die personen uit kwetsbare doelgroepen kunnen aanvragen bij het energiehuis voor energiezuinige investeringen. Je kan zo’n lening aanvragen voor verschillende zaken: van isolatie tot de installatie van energie-efficiënte verwarmings- of ventilatiesystemen en zonnepanelen. Ook de aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen komt in aanmerking.
Die renteloze lening breidt nu uit. Waar tot nu toe het maximaal ontleenbedrag 15.000 euro bedroeg, stijgt dat naar 50.000 euro. De looptijd van de lening breidt uit van 10 naar 25 jaar. Ook de verhoogde premies voor isolatie (+50%) en voor de vervanging van het huidige verwarmingstoestel door een warmtepomp (+20%) springen in het oog.
3. Extra ondersteuning voor energiezuinige huishoudtoestellen
Kwetsbare gezinnen zullen gezinnenenergiezuinige toestellen kunnen huren voor een periode van 10 jaar aan een gemiddelde prijs van 9 euro per maand. De huurformule bleek al succesvol in een testproject en wordt vanaf half 2022 verder opgeschaald naar heel Vlaanderen. Zo krijgen ook kwetsbare huishoudens voor wie aankoop niet mogelijk is, toegang tot energiezuinige huishoudtoestellen. Naast de koelkast – met of zonder vriesvak – en wasmachine komen ook een energiezuinige droogkasten en diepvriezers in aanmerking. Service en onderhoud zijn inbegrepen in de huurprijs.
Verderzetten van het Noodkoopfonds
De oprichting van het Noodkoopfonds in 2019 was bedoeld om ‘noodkoopwoningen’ – goedkope woningen in slechte staat die mensen met een laag inkomen noodgedwongen kopen bij gebrek aan middelen – energetisch te renoveren. Met de steun van de Vlaamse overheid zullen OCMW’s en energiehuizen zo’n ‘noodkopers’ aan een renteloze lening helpen. Het maximale bedrag van de noodkooplening wordt opgetrokken van 25.000 naar 30.000 euro. Daarnaast wordt er ook een werkingsvergoeding van 500 euro voorzien die een deel van de vaste kosten (zoals het opmaken van een EPC-attest of het vastleggen van de hypotheek) kan dekken.
4. Energiebesparende maatregelen bij sociale huurders
De Vlaamse regering maakt tussen 2019 en 2024 jaarlijks 800 miljoen euro vrij voor de renovatie van sociale woningen. Zo’n renovaties kunnen het energieverbruik tot 50 procent verminderen. Deze maatregel zou de energiearmoede in de sociale huisvestingsmarkt met 14 tot 19 % kunnen terugdringen.
Tip: Ga je energetisch renoveren? Bekijk eerst via de premielinker van Livios op welke premies je kan rekenen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Independer
Rij je met diesel of gebruik je je wagen ook voor het werk? Dan betaal je meer voor je autoverzekering
De prijs van je autoverzekering is afhankelijk van veel factoren. Zo speelt het type brandstof een steeds belangrijkere rol. Ook wie zijn wagen gebruikt voor professionele doeleinden, betaalt wellicht meer. Of je al dan niet meer betaalt wanneer je over een afgesloten parkeerplaats beschikt, verschilt dan weer van verzekeraar tot verzekeraar. Independer.be somt enkele factoren op die je autoverzekering goedkoper (of net duurder) maken. -
Bijna een op de tien inactieven in ons land heeft niet-Europese nationaliteit
Bijna een op de tien inactieven in ons land (9,4 procent) heeft een niet-Europese nationaliteit. Dat blijkt uit een studie van de UGent. In totaal heeft of zoekt 44,2 procent van de niet-Europese beroepsbevolking in ons land geen werk, waarmee België het slechter doet dan andere Europese landen. -
-
PREMIUMZoveel verdien ik
Kosten verbouwing Quirine (33) en Willem (33) lopen aardig op: “Ingecalculeerde 100.000 euro dreigt het dubbele te worden”
-
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
PREMIUM
Hoe vul je je belastingbrief best in? “Tot 144,31 euro per maand moet je geen thuiswerkvergoeding inbrengen”
Wie krijgt er géén punthoofd van het invullen van zijn belastingaangifte? Of van het nakijken ervan: de door de fiscus vooraf ingevulde gegevens bevatten vaak fouten. Gelukkig staat ook dit jaar onze fiscaal expert Michel Maus je bij. Hij helpt je bij het invullen van je aangifte, van het eerste vak tot het laatste: waar moet je winsten uit bitcoins aangeven? Of bij welke codes moet je zeker checken of ze correct zijn ingevuld? Lees het hier. -
PREMIUM
Huizen met zwembad te koop, van 585.000 tot 7.850.000 euro: “Zodra de deur openzwaait, volgt de ene aangename verrassing na de andere”