Een op de drie Vlamingen laat minstens 200.000 euro na aan zijn erfgenamen

Een op de drie Vlamingen laat meer dan 200.000 euro na aan zijn erfgenamen. Bij slechts 7,9 procent gaat het om meer dan 500.000 euro.
ANP XTRA Een op de drie Vlamingen laat meer dan 200.000 euro na aan zijn erfgenamen. Bij slechts 7,9 procent gaat het om meer dan 500.000 euro.
Een op de drie Vlamingen laat meer dan 200.000 euro na aan zijn erfgenamen. Bij slechts 7,9 procent gaat het om meer dan 500.000 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse belastingdienst, die sinds 2015 bevoegd is om successierechten te innen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Net geen 10 miljard euro. Zo groot was het belastbare vermogen dat de Vlamingen in 2016 nalieten aan erfgenamen. Het gaat om 5,63 miljard euro aan roerend vermogen (spaargeld, beleggingen, enzovoort) en 4,32 miljard euro aan onroerend vermogen (vastgoed).

Hoe ouder Vlamingen worden, hoe groter de erfenis die ze nalaten. Die logica geldt tot hun 80ste. Daarna gaat het financieel bergaf. Dat heeft wellicht te maken met de stijgende verzorgingskosten in Vlaanderen, klinkt het.

Vrouwen hebben gemiddeld weinig vermogen opgebouwd

De trend geldt vooral voor vrouwen. "Een mogelijke verklaring is dat het om een generatie gaat die zelf weinig vermogen heeft opgebouwd omdat het gezin met de man als enige kostwinner toen nog de norm was", zegt Kris De Sagher, woordvoerder van de Vlaamse belastingdienst.
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Nog geld zat in België, ik stem op whoever uitkering verhoogt, ze kunnen auto's wat duurder maken ofzo

 • Bob(Robert) Bruyland

  Welke waarde heeft 200 000€ nog als je weet dat consultancy 1000€/dag belastinggeld krijgen?

 • bjorn karels

  wat velen vergeten, aan de reacties te zien, is de waarde van een woning. en daarmee kom je snel aan 200.000€

 • Jos Temmerman

  Er zijn er die alles krijgen van thuis uit ook,zo is het niet moeilijk.

 • frieda schaut

  daar hoor ik niet bij , want met mijn pensioen ka ik amper rondkoomen!