Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
IndependerWanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf.
1. Vóór je het huurcontract ondertekent: heb je de juiste documenten?
Zorg ervoor dat je vóór het ondertekenen van het huurcontract goed op de hoogte bent van de energiescore op het EPC (energieprestatiecertificaat) van je nieuwe woonst.
Kijk ook zeker na of je huurwoning uitgerust is met rookmelders. De verhuurder moet er zelf voldoende installeren, maar de huurder is wel verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.
Wat zijn ‘voldoende' rookmelders en hoe moeten ze worden geplaatst? Dat lees je hier.
De verhuurder is daarnaast verplicht om het ondertekende huurcontract te laten registeren bij het kantoor Rechtszekerheid (het vroegere registratiekantoor) van de gemeente of stad waar de woning gelegen is. Vraag daar nadien zeker om een bewijsje van.
2. Niet vergeten om je vorige huurcontract op te zeggen?
Als je het nieuwe huurcontract voor je woning hebt ondertekend, moet een partner die eventueel nog een ander huurcontract heeft lopen dat onmiddellijk opzeggen. Doe dat altijd schriftelijk, best via een aangetekende brief. Zo heb je rechtsgeldig bewijs hiervan.
• Huurcontract van 3 jaar of minder: je mag als huurder de overeenkomst zonder opzeggingsvergoeding opzeggen ten laatste 3 maanden vóór de vervaldag.
• Huurcontract van 9 jaar of langer: ook hier kan je als huurder ten laatste 3 maanden vóór de vervaldag opzeggen.
Aan het einde van de huurtermijn krijg je je huurwaarborg en de interesten terugbetaald, tenzij er door de verhuurder schade of huurachterstal te claimen is.
3. Ben je in orde met de brandverzekering?
De brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ (oftewel de woonverzekering) is voor huurders wettelijk verplicht in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Gewest geldt deze verplichting vooralsnog niet. Heb je deze wettelijk verplichte verzekering niet, dan loop je grote risico’s als er iets fout loopt.
Als je een appartement of huis huurt, ben je verplicht om het goed te gebruiken als een ‘goede huisvader’. Je moet de woning goed onderhouden, en bent als huurder aansprakelijk voor de schade aan de woning die tijdens de huurovereenkomst ontstaat. Een verandering van huurwoning is het perfecte moment om te checken of je bij je huidige verzekeraar nog wel op de goeie plek zit.
Handige tip: Vergelijk hier de premies en voorwaarden van brandpolissen voor huurders bij verschillende verzekeraars.
4. Wil je veranderen van verzekeraar?
Heeft één van de partners nog een brandverzekering voor zijn of haar vorige woonst lopen? Dan moet je die ook op tijd opzeggen. Omdat je van woonst verandert, verandert ook de verzekeringspolis. Door die wijziging heb je vaak de mogelijkheid om sneller van verzekeraar te veranderen. Je hoeft immers geen rekening meer te houden met de vervaldag, en kunt van verzekeraar veranderen als je een opzegtermijn van 1 maand respecteert.
5. Hoe zit het met je familiale verzekering als je gaat samenwonen?
Heb je aanvullend een familiale verzekering bij je brandverzekering, vergeet dan zeker niet aan je verzekeraar de wijziging van de gezinssamenstelling door te geven. Die wijziging maakt bij sommige verzekeraars een verschil voor de premie. Sommige verzekeraars rekenen een andere premie aan naargelang het gaat om een alleenstaande of een gezin.
6. Welke andere verzekeringen zijn nog nuttig voor een koppel?
• De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning als er schade is bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals aardbeving en overstroming. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders. Toch is het een absolute aanrader. Bij schade door brand of water lopen de kosten immers snel op. Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook de kleerkast die onder het dak staat.
• Je kunt je brandverzekering nog bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak.
• Als derde verzekering kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.
• Als vierde verzekering is er nog de familiale verzekering. Die dekt de schade die jij, een gezinslid of jouw huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of aan de bezittingen van een derde. Het gaat dan zowel om lichamelijke schade als om materiële schade.
Regelmatig vergelijken is de boodschap, ook als je al een brandpolis hebt
Op zoek naar een (nieuwe) brandverzekering als huurder? Vergelijk hier de premies en voorwaarden van brandpolissen bij verschillende verzekeraars.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.” -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief vanaf juli verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
-
Financial Times: “BlackRock denkt aan overname Credit Suisse”
De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, denkt na over een bod op de geplaagde Zwitserse bank. Dat meldt de Britse zakenkrant ‘Financial Times’ op basis van ingewijden. Die geven aan dat BlackRock daarmee een overname door de Zwitserse bank UBS wil voorkomen. Eerder meldde dezelfde krant al dat UBS gesprekken voert met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname. -
Stefan boekte een hotel in het verkeerde werelddeel: “Laten we onszelf eens goed verwennen, dachten we”
Stefan (51) boekte voor 400 euro een hotel in het verkeerde werelddeel. “Ik zag het pas nadat ik met mijn creditcard het geld had overgemaakt: dat hotel ligt niet in Spanje, maar op een eiland in de Caribische zee!” -
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
4
Superbelegger Warren Buffett voert gesprekken met regering Biden over bankencrisis
Superbelegger Warren Buffett (92) heeft over de bankencrisis besprekingen gevoerd met hoge functionarissen van de Amerikaanse regering van Joe Biden. Waarover die gesprekken gingen, blijft geheim. Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Financiën geven geen commentaar. Mogelijk ziet de beurslegende in de bankencrisis een mooie opportuniteit.