Eén Belg op vijf worstelt met budget

Een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro is voor een kwart van de Belgen onmogelijk.
Getty Images Een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro is voor een kwart van de Belgen onmogelijk.
Eén Belg op vijf (19 procent) had in 2018 moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit een enquête over armoede georganiseerd door het Belgisch statistiekbureau Statbel. De armoede-cijfers liggen in lijn met de voorbije jaren.

Moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, betekent dat het ‘moeilijk’ of ‘zeer moeilijk’ is voor een huishouden om rond te komen met hun budget.

Uit de peiling bij 6.000 huishoudens blijkt dat een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro voor een kwart van de Belgen onmogelijk is. Maandelijkse kosten zoals de huur en de energierekeningen vormen een probleem voor 6 procent van de bevolking, net zoals een eigen wagen bezitten. Vijf procent van de Belgen kan zich niet veroorloven regelmatig vlees, kip, vis of vegetarisch te eten. De aankoop van een televisie, telefoon of wasmachine vormt voor bijna niemand een probleem.

Wanneer een gezin zich vier van die uitgaven niet kan veroorloven, is sprake van ‘ernstige materiële deprivatie’. Vorig jaar was dat voor vijf procent van de bevolking het geval.

Sociale activiteiten

Voor heel wat Belgen zijn sociale activiteiten financieel problematisch, blijkt uit de peiling. Zo slaagt 12 procent van de Belgen van 16 jaar en ouder er niet in regelmatig vrijetijdsactiviteiten (sport, film, concerten ... ) te betalen. Tien procent kan zich niet veroorloven minstens éénmaal per maand met familie of vrienden uit eten te gaan of iets te gaan drinken. En 10 procent heeft onvoldoende middelen om wekelijks een klein bedrag uit te geven voor zichzelf, zoals een bezoek aan de kapper of het kopen van een cadeau.

De cijfers liggen min of meer in lijn met de voorbije jaren. Met een cijfer van vijf procent deed ons land het in 2017 beter dan het Europees gemiddelde, maar in vergelijking met de buurlanden kent België een hoger percentage van mensen die worstelen met hun budget. In Nederland gold dat maar voor 2,6 procent van de bevolking, in Frankrijk voor 4,1 procent en voor Duitsland voor 3,4 procent.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Verhoeven

  Bart Adam heeft het bij het rechte eind, zaaien naar de zak! Onze grootouders waren boeren, hebben niks anders gedaan dan enkel werken, geen sport, luxe, concerten enz... dat konden ze niet betalen. Ze waren gelukkig als ze op zondag eens een stuk taart konden eten, de rest van de week werken! We zijn veel te verwend nu.

 • Jan Verstrepen

  Arme mensen staan niet vermeld in het woordenboek van deze regering, wel staat er wie weinig heeft moet veel betalen wie veel heeft hoeft niets te betalen.

 • Theo Beyens

  Dit zijn in ons land ongeveer 2,5 miljoen personen of een 625 .000 gezinnen . Hallo verkozenen .

 • jan geens

  Jaja ... zover komen we . Eten onbetaalbaar en electronica te over . Ook propere lucht huisvesting ,... straks alleemaal enkel voor de happy few . De regering iemand uit de armoede halen ? wat een mop ! Erin duwen zeker .. en ...er komen weer wat accijnsverhogingen ..reken maar .

 • Marc Spandel

  Je zal pas de miserie zien als 'den ellentriek' moest uitvallen!