Zwitserse rechtbank verwerpt Sabena-arrest uit 2011

BELGA
De Zwitserse federale rechtbank erkent het Sabena-arrest van het Brusselse hof van beroep niet. Het arrest uit januari 2011 bepaalde dat de Zwitserse  SAirGroup schuldig was aan het faillissement van Sabena en een schadevergoeding van 18,3 miljoen euro moest betalen.

Het hof van beroep in Brussel oordeelde in januari 2011 in het kader van het Sabena-proces dat SAirGroup, het moederbedrijf van Swissair - toen minderheidsaandeelhouder van Sabena - verantwoordelijk was voor het faillissement van de Belgische maatschappij. De Zwitserse groep werd veroordeeld tot het betalen van een voorlopige schadevergoeding van 18,3 miljoen euro aan de curator van de Belgische maatschappij.

Met de nieuwe uitspraak annuleert de Zwitserse federale rechtbank een eerder oordeel van de kantonale rechtbank van Zurich. Ze gaat daarmee in op een eis van SAirGroup en SAirlines. In tegenstelling tot de rechtbank in Zurich is de federale rechtbank van mening dat het Brusselse vonnis niet voldoet aan de voorwaarden om erkend te worden in Zwitserland. De Zwitserse federale rechtbank baseert zich daarvoor op de meest recente jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie.