Zwitserse politie valt binnen in HSBC-hoofdkantoor Genève

EPA
Het openbaar ministerie van het Zwitserse kanton Genève heeft een strafrechtelijk onderzoek opgestart naar HSBC Private Bank wegens witwaspraktijken. De politie viel vanochtend binnen in de zetel van de Zwitserse afdeling van de Britse bank in Genève en voerde er een huiszoeking uit.

"Het openbaar ministerie kondigt aan dat het, in het licht van de recente onthullingen met betrekking tot HSBC Private Bank (Zwitserland), een strafrechtelijke procedure is opgestart tegen de bank en tegen onbekenden", wegens het witwassen van geld, zo staat in een persbericht van het OM.

Het onderzoek is in eerste instantie gericht tegen de bank, maar zou uitgebreid kunnen worden naar fysieke personen, "die ervan verdacht zouden worden zelf geld te hebben witgewassen", of eraan te hebben deelgenomen.

De Zwitserse afdeling van de Britse bank HSBC zit in het oog van de storm nu is gebleken dat ze duizenden klanten heeft geholpen om miljarden euro's te verbergen voor de fiscus. België zou met meer dan 3.000 klanten tot de tien landen behoren met de meeste klanten bij HSBC in Zwitserland.