Zware verliezen op Wall Street

AP
De aandelenbeurzen op Wall Street stonden vandaag opnieuw stevig in het rood. Net als in Azië en Europa kwam er geen einde aan de uitverkoop, die vooral wordt ingegeven door toenemende zorgen over de Chinese economie. De verdere afkoeling van de groei in China kan flinke gevolgen hebben voor de hele internationale economie.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 2,6 procent in de min op 16.549 punten. De brede S&P 500 leverde 2,7 procent in tot 1.982 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3 procent omlaag naar 4730 punten.

De S&P 500 zakte voor het eerst sinds februari onder de grens van 2.000 punten. De index verloor deze week al bijna 6 procent en staat nu 7 procent onder het hoogtepunt van dit jaar.

Alle dertig fondsen in de Dow Jones stonden op verlies. Apple kreeg de zwaarste klap met een verlies van 5,6 procent. Nike en Microsoft leverden 4,5 procent in. Verizon, Boeing en Goldman Sachs stonden circa 3,5 procent in de min.

Naast Apple gingen ook de aandelen van andere grote beurswinnaars van dit jaar hard omlaag. Zo leverde Netflix 7,5 procent in, werd Facebook bijna 5 procent minder waard en zakten Google en Amazon 3,5 tot 4 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met bijna 3 procent naar 40,26 dollar. Daarmee werd de laagste prijs in zesenhalf jaar bereikt, Amerikaanse olie was begin 2009 voor het laatst goedkoper dan 40 dollar per vat. In de Dow Jones zag oliereus Chevron 3,5 procent van zijn beurswaarde verdampen. Ook andere olie- en grondstofbedrijven gingen stevig onderuit.

Naast tegenvallende berichten uit China was er vrijdag minder positief nieuws over de Amerikaanse economie, waar de industrie deze maand minder sterk groeit dan verwacht. Door de economische zorgen blijft het de vraag of de Fed volgende maand al de rente in de VS zal verhogen. In de markten wordt de kans op een rentestap in september inmiddels aanzienlijk kleiner geschat dan begin deze week.

Mede daardoor sterkte de euro verder aan ten opzichte van de dollar. Rond 21.30 uur (Belgische tijd) werd de Europese munt voor 1,1360 dollar verhandeld, tegen 1,1350 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De euro was medio juni voor het laatst zoveel waard.