Zuckerberg: “Libra wordt pas gelanceerd als Verenigde Staten licht op groen zetten”

De rest van de wereld staat niet stil, waarschuwt Mark Zuckerberg.
REUTERS De rest van de wereld staat niet stil, waarschuwt Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zijn eigen cryptomunt, de libra, pas lanceert als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd verdedigt de topman van het socialemediabedrijf het belang van het controversiële project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd vernieuwd wordt.

Een en ander staat in een vooraf gepubliceerde verklaring die Zuckerberg vandaag geeft voor het Huis van Afgevaardigden. Daar moet hij verantwoording afleggen over het virtuele betaalmiddel van Facebook, waarmee gebruikers aankopen zouden kunnen doen in Messenger of WhatsApp. Wereldwijd bekijken overheden het libraproject met argusogen omdat de munt langs allerlei toezichthouders zou kunnen glippen en daarmee de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen.

"Ik wil helder zijn: Facebook zal nergens ter wereld de libra lanceren voordat Amerikaanse toezichthouders daar toestemming voor geven", staat in Zuckerbergs verklaring. "Maar terwijl wij discussiëren over deze kwesties, zit de rest van de wereld niet stil. China werkt hard om komende maanden hetzelfde soort ideeën te lanceren.”

Mark Zuckerberg.
EPA Mark Zuckerberg.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Verbeeck

  Zuckerberg dekt zich al in. Libra zal er niet komen, tenzij de prive crypto sleutels aan de regulators worden gegeven. De regulators willen financieel instabiliteit voorkomen? Ik kan enkel vaststellen dat er de laatste 40 jaar na het afkoppelen van goud er nog nooit zoveel schulden en instabiliteit zijn ontstaan.

 • Hans Mannaerts

  Want die Amerikaanse overheid is natuurlijk de beslissingsmacht voor waar ook ter wereld. Als FB de Libra in Europa wil lanceren lijkt het mij dat ze toch ook overeenstemming met de overheid hier moeten zoeken, en niet met die in de VS.

 • Baldr VanHoek

  Hertekening van monetaire munten in de wereld. Het zal het begin inluiden van een recessie in voor- of najaar 2020 met uitdieping van een periode die een economische depressie. Technologie ontwikkelingen zullen vanuit deze sector met blokchaintrechnologie sommige overheden controle over schulden revaloriseren. Doet zij dit niet zal dit nog meer verduidelijken dat de verlichtingsperiode en het instituut Natie voorbij is.

 • Janneke Alsberg

  Subtiele, sluwe, ''juiste knopjes drukkende'', top commerciele globale politieker, super wereld media magnaat en Master-opinie ''influencer'', die Mr Mark Zuckerberg. Na Mr Xi Liping, en misschien Mr Vladimnir Putin, de machtigste (op toneel staande) leider ter wereld. (zij in de coulissen niet inbegrepen)