Exclusief voor abonnees

ZOVEEL VERDIEN IK. “Huis misschien verkopen om voltijds te reizen”

steven richardson
Om hun droom - de wereld rondtrekken - te realiseren, hebben Jurgen en Heleen veel over. Voor een goedbetaalde job in een bedrijf passen ze, want dan zijn ze te gebonden. En dus proberen ze als zelfstandigen rond te komen met 2.000 euro. “Hopelijk kunnen we in de toekomst meer inkomsten halen uit onze reisblog.”

Wie zijn ze?

Jurgen Van den Fonteyne (40) en Heleen Van Assche (36) uit Eeklo

Hij ontwerpt websites en webshops, zij is content creator

Ouders van Yuna (9) en Hanne (8)

Hun inkomen:  €2.000 - €3.500

Heleen: “Jurgen ontwikkelt sinds twee jaar voltijds websites en webshops, en ik help hem met de marketing van zijn zaak. Ondertussen probeer ik onze reisblog uit te bouwen, zodat we daar ook een inkomen uit kunnen halen. Onze niche is ‘familiereizen’ en van daaruit vraag ik bedrijven vergoedingen voor blog- en Instagram-posts. En ik wil ook cursussen reisfotografie met kinderen online aanbieden.”

Jurgen: “We verdienen nu net iets meer dan 2.000 euro netto, wat heel krap is. We slagen erin om onze sociale bijdragen, vaste kosten en hypotheek van 1.000 euro af te betalen, maar dan schiet er nog heel weinig over om van te leven. We moeten overal op letten.”

Heleen: “Ik gaf vroeger les en we hebben een kinderkledingwinkel gehad, maar het nadeel daarvan is dat je enorm gebonden bent. We reizen heel graag, maar met een winkel is dat moeilijk. Daarom zijn we ermee gestopt en hebben we ons op het internet gestort. Als je online een inkomen kan verwerven, kan je immers overal werken. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit.”

Dat jaar in Zuidoost-Azië kwamen we rond met 60 à 70 euro per dag, eten, accommodatie en transport inbegrepen

Heleen

Jurgen: “Want dat is wat we willen doen: reizen. Tijdens het schooljaar 2018-2019 hebben we een jaar rondgetrokken in Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Yuna en Hanne kregen thuisonderwijs en dat ging prima. Ze gaan nu een half jaar weer gewoon naar school en hebben geen achterstand opgelopen.”

Jurgen: “We hebben niet gespaard voor die grote reis, maar zijn onderweg gewoon blijven doorwerken. In het jaar dat we weg waren, hebben we ons huis verhuurd en dat bedrag was net genoeg om onze vaste kosten, zoals elektriciteit, internet en water, te dekken.”

Heleen: “Door een jaar uit onze koffer te leven, hebben we geleerd dat minder meer is. Veel bezittingen heb je op zo’n reis niet en dat is enorm bevrijdend. We hebben nooit echt berekend hoeveel dat jaar ons heeft gekost, maar ik schat dat het rond de 40.000 euro is. Ongeveer evenveel als wat we in België zouden uitgeven. Ik had wel een telefoon-app om onze uitgaven bij te houden. Dat jaar in Zuidoost-Azië kwamen we rond met 60 à 70 euro per dag, eten, accommodatie en transport inbegrepen. De enige echt grote kosten, waren onze vliegtuigtickets en de benzine in Australië, want daar hadden we een tweedehands auto gekocht.”

Geen schoolkosten

Jurgen: “We reisden uiteraard low budget en verbleven in Airbnb’s en gasthuizen. In Nieuw-Zeeland hebben we gekampeerd, en in Australië sliepen we in de roof-toptent van onze jeep. Uitstappen die te duur waren, deden we niet. In Nieuw-Zeeland hebben we door de blog wel gratis uitstappen kunnen doen, zoals raften en kanoën met de kinderen.”

Heleen: “Als je een jaar weg bent, vallen er ook een boel uitgaven weg. Schoolkosten bijvoorbeeld. En onze wagen. Die hebben we uitgeschreven en na onze thuiskomst niet opnieuw ingeschreven. Zo’n inschrijving kost geld en bovendien is er een herstelling van 500 euro nodig. Omdat dat voor ons nu veel geld is, gebruiken we de wagen van een familielid. Ook aan hobby’s wordt niets meer uitgegeven. September was altijd een dure maand, vanwege allerlei lidgelden. De meisjes gingen naar de muziekschool, speelden net als ik handbal, Jurgen voetbalde, er waren hun vakantiekampjes... Dat moesten we in dat jaar on the road allemaal niet betalen.”

Jurgen: “Daardoor hebben we toen 700 euro uitgespaard, een bedrag waar je in Azië een hele maand mee rondkomt.”

Per week geven we zo’n 150 euro uit aan boodschappen. Ik ga naar Colruyt, maar ik kook heel graag, dus niet alles moet altijd van de witte producten komen

Jurgen

Heleen: “Momenteel zitten de meisjes alleen nog op de muziekschool en skeeleren ze. Dat eerste kost maar 130 euro voor hun tweetjes. Jurgen en ik beoefenen alleen nog gratis hobby’s, zoals lopen. Ik speelde heel graag handbal, maar het lidgeld bedraagt al snel 180 euro. En dat is nu een no go, want het gaat nu naar eten.”

Jurgen: “Per week geven we zo’n 150 euro uit aan boodschappen. Ik ga naar Colruyt, maar ik kook heel graag, dus niet alles moet altijd van de witte producten komen.”

Heleen: “Als we geld uitgeven, dan liever 20 euro aan eten, een terrasje en een ijsje dan aan materiële spullen. Daar besparen we op. We hebben bijvoorbeeld allebei refurbished (opgeknapte of geretourneerde, red.) smartphones, en die werken perfect.”

Alles tweedehands

Heleen: “Ik heb een universitair diploma marketing en zou dus gemakkelijk in een bedrijf kunnen gaan werken, maar omdat ik zo gepassioneerd ben door reizen en fotografie, willen we daar volledig voor gaan. We werken nu voor onze vrijheid, maar moeten daar veel voor opofferen. Ik kan bijvoorbeeld niet meer elke week met mijn vriendinnen gaan eten.”

Jurgen: “En kleren kopen we al helemaal niet. Voor de meisjes hadden we nog spullen liggen van onze kledingwinkel en anders kopen we tweedehands. Ook speelgoed kopen we tweedehands. De kinderen weten dat en vinden dat niet erg.”

Heleen: “Soms is het wel zwaar om altijd op alles te moeten letten. Het financiële aspect zou de hoofdreden zijn om onze reisdroom op te geven. Spaargeld is er nauwelijks en daar liggen we letterlijk wakker van. We hopen dan ook om snel een volwaardig online inkomen te verdienen, want op deze manier willen we niet nog eens vijf jaar leven. We zijn er nu over aan het denken om ons huis te verkopen, en ons op die manier helemaal los te maken, want een huis is altijd een blok aan je been. Onze vaste stek kan evengoed een omgebouwde bus zijn. Of een tiny house.”

Jurgen: “Concrete plannen zijn er nog niet, maar we overwegen ook om een bus te kopen en daarmee doorheen Europa te trekken. Met ons verhaal willen we aantonen dat de wereld rondreizen niet alleen is weggelegd voor de rijken. Als het je droom is, kan het. De mogelijkheden zijn er, maar je moet er wel echt voor durven te gaan.”

Wat is jullie beste koop?

Heleen: “Onze vliegtuigtickets enkele reis naar Shanghai. Dat was de start van ons grote avontuur. Toen we die 1.600 euro betaalden, was ons nieuwe leven een feit.”

Jurgen: “Een professionele drone van DJI, een van de topmerken onder de drones. Die kostte wel 1.200 euro, maar we hebben daar al geweldige beelden mee gemaakt.”

Wat is jullie duurste koop?

Heleen: “Ons huis en onze auto, een Ford S max van 11.000 euro.”

Jurgen: “De renovatie van de keuken en de badkamer: 35.000 euro.”

Wat is jullie grootste miskoop?

Allebei: “De jeep die we in Australië hebben gekocht voor 6.500 Australische dollar. Na 300 kilometer bleek de motor kapot. De herstelling zou minstens 4.000 dollar kosten. Gelukkig hebben we een Amerikaanse priester/mechanicus leren kennen die ‘m voor 2.800 dollar gefikst heeft. Op het einde van de rit hebben we de auto weer kunnen doorverkopen voor 8.500 dollar.”

Wat als je de lotto wint?

Heleen: “Hetzelfde leven leiden als vandaag. Alleen misschien vaker naar België komen tijdens onze reizen, omdat we ons dan de vliegtuigtickets kunnen permitteren.”

Jurgen: “Een bus kopen en vertrekken. En niet meer werken.”

Maakt geld gelukkig?

Heleen: “Nee, maar als we 30 à 40.000 euro meer op onze rekening hadden, zou het makkelijker zijn om onze dromen te realiseren.

Jurgen: “Helemaal mee eens.

Of het nu gaat over beleggen of spaarrekeningen, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Van 797 euro tot 2.500 euro per maand, zes Vlamingen getuigen: “Met dit pensioen moeten wij het doen”

Zoveel verdien ik: leerkrachten Melinda (34) en Bart (34) verliezen 600 euro loon door halftijds te werken

Is uw brandverzekering wel in orde? Onze expert zet alles op een rij