Zonnepark met 300.000 panelen komt in Lommel

Bouw grootste zonnepanelenpark van Benelux start in oktober

BELGAONTHESPOT
Het grootste zonnepark van de Benelux komt in Lommel. In oktober wordt er gestart met de bouw van het park met 300.000 zonnepanelen. De installatie zal een oppervlakte van 200 voetbalvelden in beslag nemen. Kristal Solar Park zal gebouwd worden op het Kristalpark in Lommel en is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. 

Engie kwam als beste van dertig kandidaten uit tien landen uit de prijsrondvraag die in januari werd gepubliceerd. "De interesse bij Europese EPC-aannemers voor de opdracht was erg groot", zeit Stijn Bijnens, CEO van LRM in een persbericht. "De ontvangen offertes waren inhoudelijk en financieel erg sterk. Dankzij deze competitieve procedure konden we bekomen dat de bouw en het onderhoud van het zonnepark aanzienlijk goedkoper is dan verwacht." 

Het geplande zonnepark heeft een vermogen van 99 MWp (megawattpiek). Op voorstel van het Vlaams Energieagentschap (VEA) werd het aantal groene-stroomcertificaten per geproduceerde MWh (megawattuur, de zogenaamde bandingfactor) vastgelegd op 0.515 (47.9 euro/MWh) met een jaarlijkse actualisatie. 

Steeds rendabeler

"Het Kristal Solar Park zal maar liefst 34 procent minder ondersteuning nodig hebben dan eerst berekend. Dit bewijst dat hernieuwbare energie steeds rendabeler wordt, zeker als zoals bij dit project de internationale concurrentie kan spelen", zo reageerde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Dit eerste grote zonnepark sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 wordt meteen het grootste van de hele Benelux. Een project van die omvang kan hopelijk ook anderen inspireren om in Vlaanderen mee te investeren in zonne-energie.' 

Nyrstar

Eén van de eerste afnemers van de opgewekte elektriciteit in het Kristalpark is het zinkverwerkingsbedrijf Nyrstar.  Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (sp.a)  is trots dat het grootste zonnepark in Lommel komt. "Dit zonnepark kan genoeg groene stroom produceren om alle gezinnen van Lommel, Neerpelt en Overpelt van stroom te voorzien."  De werken starten op 1 oktober 2018. In de zomer van 2019 moet het park actief zijn. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  Mooi project. Maar op droevige dagen in de maanden november tot februari is het rendement in Belgie vrijwel nul. Als het dan nog is windstil is... Dan moet je een dubbele oplossing hebben om alle tekorten op te vangen. Dat zijn gigantische extra kosten en kunnen heel makkelijk en goedkoper en milieuvriendelijker worden opgelost door nieuwe generatie kerncentrales.

 • Eric Grosemans

  Dat in Frankrijk zo weinig zonnepanelen liggen komt omdat de regering dat ontmoedigd. Elektriciteit aanmaken is enkel toegestaan voor de grote maatschappijen, zoals EDF of Engie, en die zetten liever in op kernenergie. Of dat beter is valt nog te betwijfelen.

 • raf peeters

  Kijk eens naar de reportage's van de Tour de France momenteel ,Frankrijk dat toch een pak meer zonuren heeft vergeleken met Belgie ,wel bij de beelden uit de lucht zoek ik toch ter vergeefs naar zonnepanelen parken,trouwens ook privè op daken zie je ze amper om niet te zeggen sommige streken niet.Het blijft een spookproject om op kosten van de burger Europa te kunnen vertellen dat ze x aan oppervlakte hebben milieu normen halen ,dat ze daarbij amper in vergelijk opbrengen is bijzaak.

 • Stefanie van Dijk

  Particulieren moeten maar op een kluitje gaan zitten in een appartementencomplex vanwege betonstop want grondschaarste en te weinig natuurzone en bos, en in Lommel misbruiken ze opp van 200 voetbalvelden om zonnepanelen te leggen terwijl half dat industrieterrein nog kale daken heeft Snapt u het nog?

 • Danny Govaerts

  En die gasten gaan dus nog wel certificaten vergoed krijgen betaald door uw elektriciteits rekening te verhogen en de posimus tarieven van de kleine paneel bezitters. Gangster praktijken zijn dat. Ze zoeken nog niet eens naar geschikte daken de natuur moet hier wijken.