Zo goed als zeker externe audit naar belangenconflict Didier Bellens

PHOTO_NEWS
Het ziet ernaar uit dat er wel degelijk een externe audit zal komen naar een mogelijk belangenconflict rond Belgacom-CEO Didier Bellens en de verkoop van het Stro-gebouw. Dinsdag wil de Kamercommissie Infrastructuur daarover "een sterk signaal uitsturen" richting raad van bestuur, die formeel over de audit moet beslissen.

Bellens liet gisteren tijdens een parlementaire hoorzitting nog verstaan dat er wat hem betreft geen sprake was van een belangenconflict, aangezien de verkoop van het gebouw uiteindelijk nooit is doorgegaan. Bovendien pleitte een interne audit bij Belgacom hem vrij, klonk het.

Meerderheid noch oppositie nam daar echter genoegen mee. Aan het eind van de plenaire Kamerzitting liet commissievoorzitster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) verstaan dat de volgens haar "kamerbrede steun" voor een externe audit volgende week gevolg zal krijgen.

Het hoe-en-wat daarvan is echter nog geen uitgemaakte zaak. Kamer noch regering kan immers zelf een externe audit bestellen, dat moet gebeuren door de raad van bestuur, aldus Lahaye-Battheu. Kersvers voorzitter en voormalig CD&V-Kamerlid Stefaan De Clerck lijkt dus de sleutel in handen te hebben.

Concreet hoopt Lahaye-Battheu daarom volgende week in commissie af te spreken om De Clerck voor een hoorzitting uit te nodigen. Tijdens die hoorzitting kan hem dan om een externe audit gevraagd te worden.

"Dat is de formele weg", klinkt het nog bij Lahaye-Battheu. "Maar niets sluit uit dat De Clerck het politiek signaal van de commissie al eerder oppikt en het voorstel van een audit zelf voorlegt in zijn raad van bestuur natuurlijk."

Bellens zelf liet gisteren al verstaan in een externe audit geen graten te zien.