Zestiental jobs verdwijnen bij Agfa Healthcare

glassdoor.com
Er verdwijnen zo'n zestien functies van kaderleden en bedienden bij de Healthcare-afdeling van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in Mortsel. Vakbond ABVV spreekt van het omzeilen van de Wet-Renault door telkens een kleine groep mensen te ontslaan. De directie ontkent dat, en kadert de ontslagen in een voortdurende besparingsoefening.

"Het probleem is dat er een patroon in de ontslagen zit", zegt ABVV-secretaris Hans Schippers, die daarmee het nieuws in Gazet van Antwerpen bevestigt. "Om de zoveel maanden dankt men mensen af, maar men blijft telkens onder de drempel van collectief ontslag, de salamitechniek. Dat is volgens mij rechtsmisbruik".

De vakbondsman wijst erop dat het bedrijf al lang bekijkt hoe te besparen op personeelskosten. "Men argumenteert dat er een structureel probleem is. We weten nu met bijna zekerheid dat er nog ontslagrondes volgen. Wees dan fair om ook onderhandelingen te voeren, via de Wet-Renault".

Het personeel zal volgens Schippers deze week worden geïnformeerd.

Agfa-woordvoerder Johan Jacobs bevestigt de ontslagen in Mortsel, maar ontkent dat men de wet wil omzeilen. "We zijn al geruime tijd bezig om de operaties efficiënter te maken, rekening houdend met de dalende omzet in de voorbije kwartalen door verminderde activiteit. Daardoor kunnen er in verschillende afdelingen wijzigingen gebeuren, maar het is geen bewuste strategie."

Ook in Duitsland zouden 23 werknemers ontslagen worden, klonk het gisteren.