Zestien Europese banken gaan Europees betalingssysteem uitbouwen

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
Zestien Europese banken, waaronder Belgische spelers, gaan tegen 2022 een eengemaakt pan-Europees betalingssysteem op poten zetten. Hiermee willen ze de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld de kredietkaartreuzen Visa en Mastercard.

De zestien kondigden hun plan, het "Europese betaalinitiatief", donderdag aan. Het gaat om banken uit vijf landen: België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Nederland. In België doet KBC mee, maar ook de moederhuizen van BNP Paribas Fortis (BNP Paribas) en ING zijn in het plan gestapt.

Instantbetaling 

Hun betalingsoplossing zal gebaseerd zijn op technologie voor instantbetalingen. Daarbij willen ze een bankkaart aanbieden of nog een digitale portefeuille en oplossingen voor betalingen tussen particulieren. De zestien willen "de nieuwe standaard voor betalingen door consumenten en handelaars voor alle soorten transacties" worden. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om winkelaankopen, online aankopen of geld afhalen.

De grote innovatie is dat iemand in Europa zeven op zeven een instantbetaling kan doen, bijvoorbeeld via het telefoonnummer van de ontvanger, legt Thierry Laborde van BNP Paribas uit.

De komende weken start het project met de oprichting van een bedrijf in België dat het project moet uitbouwen.
De Europese Centrale Bank juicht het initiatief inmiddels toe. Daarbij klinkt het onder meer dat de betaalsystemen in in tien Europese landen nog steeds geen buitenlandse bankkaarten uit andere EU-lidstaten aanvaarden. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Willy Bogaert

    Oei het zal weer veel geld kosten aan de klant .Wacht zegt Europa ??

  • Ronny Biesen

    Waarom weer iets nieuw? Waarom niet ervoor zorgen dat de huidige bankkaart in heel de EU aanvaard wordt en je overal in de EU kosteloos geld kan afhalen? Toch veel simpeler en goedkoper dan een parallel systeen opzetten, dat eigenlijk niets anders is.