Woning kopen volgend jaar duurder voor veel grote gezinnen

Photo News
Veel kinderen hebben, levert binnenkort geen belastingkorting meer op bij het kopen van een gezinswoning. Dat schrijft De Tijd. De Vlaamse regering heeft in het kerstweekend een akkoord bereikt over de hervorming van de registratierechten. Daarin staat dat ouders met drie of meer kinderen evenveel registratierechten betalen als kinderloze of kleine gezinnen.

In het akkoord over de hervorming, die volgende zomer zou moeten ingaan, zakt het standaardtarief voor wie een woning wil kopen, van 10 naar 7 procent van de aankoopsom. Het gunstregime van 5 procent (klein beschrijf) op basis van het kadastraal inkomen van de woning wordt vervangen door een korting van 5.600 euro voor wie een woning koopt van maximaal 200.000 euro (220.000 euro in de kernsteden en in de Vlaamse rand). Dat nieuws raakte vorige week al bekend.

Wat nieuws is: het aantal kinderen speelt in het nieuwe systeem geen rol meer voor het recht op dat gunsttarief. En dat is nu wel anders. Momenteel maken (samengestelde) gezinnen met minstens drie kinderen vaker kans op het voordeeltarief dan andere ouders of kinderloze koppels of alleenstaanden. Want hoe meer kinderen, hoe hoger het kadastraal inkomen mag zijn om recht te hebben op klein beschrijf. Het plafond bedraagt 745 euro voor wie geen, een of twee kinderen heeft. Voor ouders met drie of vier kinderen ligt het 100 euro hoger, op maximaal 845 euro. Bij vijf of zes kinderen stijgt de grens tot 945 euro en vanaf zeven kinderen bedraagt het plafond 1.045 euro.

Het klein beschrijf werd in 2016 bijna 37.000 keer toegekend. Hoeveel van de kopers drie of meer kinderen hebben, houdt de Vlaamse belastingdienst niet bij, maar de toename van het aantal nieuw samengestelde gezinnen maakt duidelijk dat zij verre van een uitzondering zijn.

Rechtvaardiger

Minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) wijst er in een reactie op dat een woning kopen voor veel gezinnen ook goedkoper wordt. "Wat betreft de woningen boven de 200.000 euro zijn er meer huizen die van 10 naar 7 procent gaan dan van 5 naar 7", klinkt het op zijn kabinet. Zo heeft volgens de minister slechts een vijfde van de totale markt een laag kadastraal inkomen.

Tommelein wijst er nog op dat de hervorming het systeem rechtvaardiger maakt. Zo moet ze de aankoop van een gezinswoning mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen, en ervoor zorgen dat huizen die een fout kadastraal inkomen hebben maar die ruim boven de gemiddelde verkoopprijs worden verkocht, niet langer aan het tarief van bescheiden woning worden verkocht. Zo worden kortingen voorbehouden voor de echte bescheiden woningen. 
118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Browaeys

  Welke normale milieubewuste mens kiest er nu nog voor een groot gezin? Eigenlijk zouden zij meer milieubelastingen moeten betalen.

 • Etienne Boeckx

  Discrimineren ! Kapotbelasten ! Dat is deze regering waar het om gaat ! Eerlijkheid bestaat bij hen niet !

 • Stefanie van Dijk

  Kinderen zijn een verantwoordelijkheid, geen melkkoe! Waarom moet ik betalen voor andermans kinderen? Schaf al die voordeeltjes maar af, als je dan geen kinderen kunt bekostigen moet je er niet aan beginnen!

 • frans Venloo

  Hier zullen er zich ook veel misrekenen na de verkiezingen . Taks zal hun toverwoord zijn en WC papier zal ook eens besproken worden het is echt een vervuiler terwijl men ook met een potje water zich kan reinigen .Hou U klaar beste kiezers en denk eraan in het stemhokje . 1 of 2 partijen max moet een meerderheid halen en dan de regering afslanken . Alleen dan kunnen ze echt regeren en laat de oppositie dan maar zeveren . Voor mij een onvervalste proteststem VB deze keer.

 • danny verbeeck

  Weet de burger wat KI betekent ? Een door de wet opgelegde criminele en onrechtvaardige belasting.