Wilmès na videocall Europese leiders over relanceplan: "Tijd is geld, tijd is geloofwaardigheid"

 Premier Sophie Wilmès, archiefbeeld.
BELGA Premier Sophie Wilmès, archiefbeeld.
De Belgische premier Sophie Wilmès (MR) heeft vrijdag na afloop van een videoconferentie van de Europese staatshoofden en regeringsleiders aangedrongen op een snel akkoord over een Europees relanceplan. "Time is money, time is credibility", betoogde Wilmès. 

Wilmès en de 26 andere staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie wisselden vrijdag een eerste keer van gedachten over de voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuwe meerjarenbegroting en een uitzonderlijk relancefonds van 750 miljard euro. Voor de financiering van dat fonds wil de Commissie gaan lenen op de kapitaalmarkten. 

Toenadering

Wilmès stelde "een brede steun voor het pakket en de architectuur van het pakket" van de Commissie vast. Ook was de sfeer volgens haar veel positiever en meer verzoenend dan in februari, toen de leiders in pre-coronatijden diep verdeeld vertrokken uit Brussel na een mislukte top over de meerjarenbegroting voor de periode van 2021 tot 2027. 

Voor Wilmès is het noodzakelijk dat er in juli een akkoord wordt bereikt. "Er waren in februari twee grote kampen die het niet eens raakten. (...) Vandaag is er een toenadering over het feit dat we snel moeten reageren op de economische crisis. (...) De opmerkingen van iedereen volgen nog steeds dezelfde lijn, maar ik voel geen polarisering meer zoals in februari het geval was", aldus Wilmès.

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel (top) en de staatshoofden en regeringsleiders van de EU tijdens de videoconferentie vandaag.
EPA Europees Raadsvoorzitter Charles Michel (top) en de staatshoofden en regeringsleiders van de EU tijdens de videoconferentie vandaag.

Brexit

Tijdens de videoconferentie hamerde Wilmès erop dat de gevolgen van de brexit in rekening moeten worden gebracht in de meerjarenbegroting en het herstelplan. "We vinden nergens specifieke instrumenten voor brexit. We weten dat België zeer hard getroffen zal worden, tot 2,4 procent van het bnp", zei de premier, die de steun kreeg van Ierland.

Toewijzing fondsen

België dringt ook aan op een herziening van de criteria voor de toewijzing van de fondsen. Eerder dan rekening te houden met de werkloosheidscijfers vóór de coronacrisis, wil Wilmès "een meer dynamische benadering". "Indien de criteria enkel ex ante zijn, dan begrijpen wij moeilijk hoe ze de gevolgen van de crisis weerspiegelen en stroken met de realiteit", aldus de eerste minister.

De Europese Commissie blijft haar verdeelsleutel verdedigen. Ze beloofde wel meer transparantie, maar een echt engagement om de criteria te herbekijken bleef uit. Dat gold ook voor de impact van het Britse vertrek uit de Europese douane-unie en eenheidsmarkt eind dit jaar. "Maar mijn overtuiging is groot ten aanzien van de brexit", beklemtoonde Wilmès. "Ik vraag geen voorkeursbehandeling, maar ik wil dat brexit as such behandeld wordt.”

Iets meer dan vijf miljard euro subsidies voor België

Uit het herstelfonds zou België volgens werkdocumenten van de Commissie iets meer dan vijf miljard euro subsidies kunnen putten. De grootste happen (respectievelijk 173 en 140 miljard euro) gaan naar Italië en Spanje, twee landen die zwaar getroffen zijn door de crisis en voor wie de zwaar getroffen toeristische sector een belangrijke inkomstenbron is.

Lees ook: ANALYSE. Te laat, te snel, te weinig en te veel: Brussel in de corona-achtbaan (+)

Europees Commissievoorzitster Ursula Von Der Leyen en Europese Raadsvoorzitter Charles Michel tijdens een persmoment na de videoconferentie.
AFP Europees Commissievoorzitster Ursula Von Der Leyen en Europese Raadsvoorzitter Charles Michel tijdens een persmoment na de videoconferentie.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  En zie hieronder weeral de reacties als altijd: we willen niet betalen aan Europa, we willen zo min mogelijk macht bij de EU, we willen wel graag geld krijgen en volle bak klagen dat er totaal geen eenheid binnen Europa was met deze crisis, we kunnen niet alles hebben he!

 • Fientje Goderie

  Het Europese apparaat heeft geen enkel erkend doel meer en raakt in verval .De economie geraakt in Euopa uitgeput en de mensen zijn het beu om uitgebuit te worden door iets waar slechts enkele rijk van worden en de de meeste onder een gigantische schuldenberg bedolven worden .

 • Vaneylen Pierre

  Wie spreekt er nu over geld? Voor "Europa" toch geen probleem, ze drukken er maar op los , zodat wij binnenkort onze spaarcenten in de bomen kunnen hangen. De grootste geloofwaardigheid is dat "Europa" de grootste ongeloofwaardigheid is.

 • Tony Van De Perre

  Dat gaat ons in ieder geval geld kosten.

 • ingrid grieten

  De EU gaat hun eigen belastingen heffen bij de grotere bedrijven die dit doorrekenen aan de consument. We gaan dus tweemaal btw en taksen betalen op produkten. Hoe kan dit de economie ten goede komen?