Ga naar de mobiele website
^ Top

Wetenschappers pessimistisch over economische groei in ons land

REUTERS
Bij een ongewijzigd beleid en zonder grote technologische doorbraken dreigt de ­gemiddelde economische groei per hoofd in België nog ruim dertig jaar onder het half procent te blijven en tot na 2070 onder de 1 procent. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De krant baseert zich voor die alarmerende conclusie op een onderzoek van vier wetenschappers van de universiteit Gent. Ze identificeren vergrijzing, ­onvoldoende vooruitgang in werkgelegenheid en risico van toenemende ongelijkheid als factoren die wegen op langetermijngroei.

Voor beleidsmakers zou het scenario een nachtmerrie zijn, aangezien ons hele welvaartsstaatmodel is gebaseerd op groei.

Volgens hoogleraar ­macro-economie Freddy Heylen, één van de onderzoekers, moeten de politici inzetten op een slim begrotingsbeleid. Dat bestaat uit meer publieke investeringen, een taxshift volledig gericht op lager opgeleide en oudere werknemers, en ondersteuning van innovatie in de privésector. Daarnaast zijn volgens hem ook een verdere pen­sioenhervorming en een goed migratiebeleid nodig.
Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug