Werknemers zien robotisering en digitalisering redelijk positief tegemoet

Thinkstock
Bijna zeven op de tien werknemers (68 procent) hebben op de werkplaats nog geen jobs zien verdwijnen door de opkomst van robots en computers. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstenbedrijf Acerta bij 1.700 werknemers. Iets meer dan een kwart (29 procent) verwacht zelfs dat robotisering de job interessanter zal maken. Het merendeel (59 procent) beseft wel dat ze nieuwe kennis en vaardigheden zullen moeten verwerven om mee te draaien in de gedigitaliseerde arbeidsmarkt.


Een minderheid van de ondervraagde werknemers (8 procent) vreest op korte termijn voor de eigen job als gevolg van de digitalisering en robotisering. En 16 procent van de respondenten vermoedt dat zijn of haar job de komende vijf jaar zal verdwijnen. Maar over het algemeen kijken werknemers dus positief naar de toekomstige arbeidsmarkt. Al wordt wel gevreesd voor meer stress: 34 procent ziet de stress op korte termijn toenemen, 39 procent verwacht die toename binnen nu en vijf jaar.


Drieënzestig procent meent dat hun werkgever hen de nodige opleidingen zal aanbieden om mee te kunnen in de gedigitaliseerde wereld. Iets meer dan de helft (52 procent) denkt dat het daarnaast nodig zal zijn om ook zelf te investeren in opleidingen. 

"Ik wil werkgevers vooral aansporen om in de eigen organisatie te kijken naar potentieel en opleidingen te voorzien voor medewerkers om zich om te scholen", zegt Chris Wuytens van Acerta Consult. "Voorgaand onderzoek toont aan dat medewerkers waarin geïnvesteerd wordt, ook langer werken. Bovendien is opleiding een belangrijke voorwaarde om talent te kunnen blijven kneden."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Aerts

  romy verhove , er zijn nog heel veel vuile jobkes maar wie wil ze nog doen. Liefst zo min mogelijk doen en goed verdienen ...

 • Serge Aernoudt

  Is heel goed nieuws voor de CEO 's, zullen nog rapper en grotere bonussen kunnen oprapen.

 • jan janssens

  De mensen die dagelijks op de werkvloer staan zullen wel anders zeggen, ook vele administratie jobs zullen verdwijnen.

 • romy verhove

  Kunstmatige lucht noemen ze dit in 2040 heeft niemand nog een job...Wie gaat wie dan betalen ????????

 • wim rooyakkers

  Geen banen verdwijnen.maar het word wel steeds moeilijker om de zaakjes te regelen door steeds meer regelgeving