Werknemers Lidl spuwen hun gal: "Ik leg dagelijks soms tot 15 kilometer te voet af tussen de winkelrekken"

BELGA
Bij supermarktketen Lidl wordt er nu al drie dagen gestaakt. Gisteren bleven zowat 140 winkels dicht, vandaag sloot een 100-tal vestigingen de deuren. De reden? Het personeel is de te hoge werkdruk beu. Misnoegde Lidl-werknemers uitten hun ongenoegen aan RTBF. De directie en vakbonden houden deze namiddag een verzoeningsoverleg.

Bij de Duitse supermarktketen, die in ons land circa 300 vestigingen heeft, werken zo'n 7.500 mensen, maar velen zijn niet tevreden. De lijst met klachten is lang. Zo hekelt een werknemer, die zeven jaar voor Lidl werkt, dat hij pas twee weken op voorhand zijn uurrooster kent. Op maandag komt hij maar te weten in welke winkel hij de dag nadien aan de slag moet. De arbeider maakt deel uit van één van de zogenoemde vliegende teams van Lidl, die versterking bieden aan filialen waar personeelsleden zijn uitgevallen door ziekte of andere redenen.

RONSE staking Lidl
Ronny De Coster RONSE staking Lidl

Tot op de minuut

De getuigen hebben geen slecht woord over hun salaris. Ze voelen zich naar eigen zeggen ook één grote familie en ze zijn trots dat ze voor het Duitse merk kunnen werken. Maar het zit hen hoog dat ze dicht op de vingers worden gekeken als het over hun prestaties gaat. "Om de vier uur hebben we recht op een kwartier pauze. We melden ons aan met een badge wanneer we arriveren op het werk en wanneer we weer vertrekken. Aan het einde van de week wordt er telkens een balans opgemaakt. Dan wordt ons bijvoorbeeld gevraagd waarom we op die bepaalde dag pas om 07.01 uur zijn aangekomen, of waarom we maar 12 in plaats van 15 minuten pauze hebben genomen."

BELGA

Fysieke druk

De werknemers klagen ook de fysieke druk aan. "In sommige winkels wordt het personeel van bijvoorbeeld de bakkerij ook ingezet aan de kassa's. Die mensen lopen dan de hele dag van de ene post naar de andere", getuigt een werknemer die vijf jaar in dienst is bij Lidl. In die tijd werkte hij al in drie verschillende vestigingen van de supermarktketen. 

"Ik leg dagelijks soms tot 15 kilometer te voet af tussen de winkelrekken", vervolgt hij. "Op zaterdagochtend, nog voor de opening van de winkel, moeten we 17 paletten met fruit en groenten leegmaken. We zijn daarvoor met twee. Het gaat bijvoorbeeld om dozen met bananen van 16 à 17 kilogram. We moeten die op een hoogte van vijftig centimeter boven onze hoofden van de paletten tillen", doet de werknemer zijn beklag. "In anderhalf uur tijd moet alles een plaats krijgen. Aan het einde van de week ben je dan kapot."

BELGA

Verzoeningsoverleg

De socialistische vakbond (Setca) hekelt dat Lidl weliswaar zijn assortiment uitbreidt en investeert in de verfraaiing van panden, maar dat dit gepaard gaat met een toenemende productiviteit voor het personeel. "De werknemers zitten stilaan op de limiet van wat haalbaar is", klinkt het. De directie heeft gisteren de verzoening aangevraagd. Sinds 14 uur zitten het bestuur en de vakbonden in Brussel samen om een oplossing te vinden. Als er vandaag geen akkoord uit de bus komt, gaan alle winkels de komende dagen dicht, waarschuwden de bonden voor aanvang van het overleg.
356 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Van Roie

  Amai ik doe elke dag minstens 15 kilometer en dan nog meestal tussen de 15 en 45 meter omhoog en omlaag via trappen en kooiladders maar jullie hebben echt wel een zwaar beroep amai amai

 • Eric Stassen

  99%van de Lidl werknemers klaagt helemaal niet. Dít is opgezet spel van de vakbonden.vakbonden zijn gewoon niet meer van deze tijd.

 • Guy P. R. Rassart

  een wandelaar doet gemiddeld 5 km per uur 15 km op 8 uur dat valt mee

 • Maarten Janssens

  Waarom heeft de overgrote meerderheid hier meer sympathie voor een Duitse multinational met een bedenkelijke reputatie dan voor Belgische werknemers zoals u en ik? Mensen staan heus niet te springen om te staken, als ze het wel doen is de emmer overgelopen. En 'mijn job is erger' is geen valabel argument, niemand beweert dat enkel de werksituatie van Lidl-werknemers voor verbetering vatbaar is. Een klein beetje inlevingsvermogen en empathie, is dat echt te veel gevraagd?

 • Glenn Ohst

  oei oei is dat al? 15km ik moest in het begin meer afleggen voor een laag loon. Maar ik deed het wel omdat ik het geld nodig had. Dit zijn zeveraars!