Werknemers blokkeren IT-bedrijf Esas Cosmo in Huizingen

De werknemers van het IT-dienstenbedrijf Esas Cosmo blokkeren sinds deze morgen om 9 uur de vestiging van hun bedrijf aan de Demeurslaan in Huizingen uit protest tegen de vermeende plannen van de directie om dit filiaal te laten failliet gaan en de inboedel te verhuizen naar de hoofdzetel in Wilrijk. Dat meldt LBC-vakbondssecretaris Koen Dries.

"Leeggezogen"
Esas Cosmo is een IT-bedrijf dat in onderaanneming pc's aan huis herstelt. "Cosmo is een voormalige dochter van Siemens dat een jaar geleden werd overgenomen door Esas. Bij die overname heeft Siemens veel geld op tafel gelegd om de betrokken werknemers omwille van hun hoge anciënniteit toch in dienst te houden, maar nu blijkt dat Esas dat geld uit Cosmo leeggezogen heeft en wil laten failliet gaan", aldus Koen Dries.

"Dit is fraude"
De spontane actie volgt met name op meldingen van klanten aan werknemers. "De directie vroeg namelijk aan klanten van Cosmo om hun facturen op naam van Esas op te maken omdat de directie de boeken van Cosmo wou neerleggen. Dit is natuurlijk fraude. Wellicht wil hij na het faillissement een aantal werknemers van Cosmo zonder anciënniteit terug in dienst nemen", aldus Koen Dries.

"Levensvatbaar"
"De werknemers eisen met hun actie dat al het geld dat Esas uit Cosmo heeft gehaald, terugkeert en dat het bedrijf een eerlijke kans krijgt. Ze zijn ervan overtuigd dat hun bedrijf levensvatbaar is als het ten minste goed geleid zou worden. Cosmo bezit immers minstens even lucratieve contracten als Esas", aldus Dries.

Esas Cosmo telt zo'n 100 werknemers, onder wie er circa 60 in Huizingen werken. (belga/sd)