Werkloosheid in Vlaanderen ligt historisch laag

Philippe Muyters is tevreden met die derde plaats.
Photo News Philippe Muyters is tevreden met die derde plaats.
De Vlaamse werkloosheidsgraad bereikte vorig jaar met 3,5 procent een historisch laag cijfer. Dat maakt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) op uit de Europees vergelijkbare EAK-cijfers. Vlaanderen bezet daarmee de derde plaats in Europa, stelt Muyters tevreden vast. 

Bij de zogenaamde Enquête naar de Arbeidskrachten wordt een steekproef georganiseerd bij de huishoudens om de bevolking op te delen in werkenden, werklozen en niet-actieve personen. Die metingen bestaan sinds 1983 en worden Europees gecoördineerd, daardoor zijn vergelijkingen tussen de verschillende lidstaten mogelijk. 

Vlaanderen noteerde vorig jaar met een werkloosheidsgraad van 3,5 procent zijn laagste cijfer sinds de start van de metingen. Met dit cijfer kan volgens Muyters over een zo goed als volledige tewerkstelling gesproken worden. 

De minister beklemtoont wel dat het belangrijk blijft om de werkzaamheidsgraad verder te verhogen, bijvoorbeeld via de re-integratie van langdurig zieken en het activeren van meer leefloongerechtigden.
Brussel en Wallonië strandden in 2018 op een werkloosheidsgraad van respectievelijk 13,4 en 8,5 procent. België als geheel komt uit op 6 procent.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  omdat een heleboel werklozen vakkundig uit de statistieken zijn gekegeld door hen te schrappen. Spreek eens met OCMW's. Doe eens navraag bij 50-ers, hoevelen zijn er niet die hun meerderjarige kinderen nog steeds voor de volle 100 procent ten laste hebben? Dan is het ineens weer een heel pak minder joepiedepoepie. Halve waarheden vertellen is niet properder dan platweg liegen hoor, beste NVA.

 • Geert Landsman

  Vlaanderen is geen land en kan je dus niet vergelijken met andere landen. Vergelijk het dan met een regio als bv de randstad in Nederland dan zal je zien dat de regio Vlaanderen het bar slecht doet. Elk land heeft ondermaatse regio's. België is een land en niet Vlaanderen.

 • Ronny Biesen

  De zoveelste NVA leugen en dat juist net voor de verkiezingen. Geplande misleiding van de Belg, die toch al beter weet na alle leugens.

 • Michel Roman

  Als je alleen de uitkeringsgerechtigde werklozen telt kan dit kloppen. Als men de schoolverlaters die een jaar moeten wachten , de geschorsten , en de leefloners er bij telt , komt met het vierdubbele uit. Muyters liegt dat hij zwart ziet. Maar tellen was blijkbaar nooit zijn sterkste kant.

 • Kevin Vermeir

  Vlaanderen moet tegenwoordig het leger politici betalen van alle landsdelen en hun gevolg. Het werkloosheidsverschil bijpassen tov Wallonië en Brussel. Migratie opvangen en voor deze mensen zelfs geen quota en tijdsduur opleggen voor aanpassing en werk vinden. Hiervoor is een Vlaming (stem (wss niet alleen)) minder waard dan een Waalse stem. Dus linkse politiek die inactiviteit stimuleert en activiteit demotiveert in een landsdeel dat wel vooruit wil, maar de last in de kar wordt groter.