Werkloosheid in Vlaanderen daalt al 28 maanden op rij

belga
Vlaanderen telde eind november 202.543 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 14.195 of 6,5 procent minder dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Het is al de 28ste maand op rij dat de werkloosheid in Vlaanderen afneemt. De werkloosheidsgraad zakt naar 6,66 procent.

In bijna elke leeftijdscategorie, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur daalt de werkloosheid. De jeugdwerkloosheid (-25 jaar) daalt met 10,1 procent, in de middenleeftijdsgroep (25-50 jaar) gaat het om een afname met 7,6 procent en bij de 50-plussers met 2 procent. De werkloosheid bij 50- tot 55-jarigen en 55- tot 60-jarigen daalt zelfs met respectievelijk 10,9 pct en 8,3 pct. Enkel het aantal werkzoekende 60-plussers stijgt met 33,7 procent doordat mensen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt.

Ook de allochtone werkloosheid blijft dalen met 2,4 pct. Gezien de migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan is dat zonder meer goed nieuws, merkt het kabinet op. "Zij schrijven zich massaal in bij de VDAB. Dat die instroom toch resulteert in een algemene daling bij de allochtone werkloosheid is goed nieuws."
Daarentegen blijven de werklozen met een arbeidshandicap het moeilijk hebben om een baan te vinden: hun aantal steeg in november met 2,7 procent op jaarbasis.

De werkloosheid daalt in alle provincies. Net zoals de voorbije maanden is de daling het sterkst in Limburg (-12 pct).
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean de Metser

  Natuurlijk daalt de werkloosheid in Vlaanderen. Door meer en meer mensen onterecht te schorsen. De VDAB is tegenwoordig de afkorting voor Vlaamse Dienst voor Armoede Bevordering. Shame on you VDAB!

 • jeroen Deschrijver

  De VDAB goed-nieuws-show. Als ze zo nog effe verder doen zitten ze zelf zonder werk. Wat een klucht!

 • Dany Herman

  Na vijftig jaar is er terug armoede binnen de familie en dit ondanks dat iedereen werk heeft en dit door deze regering met de "volkspartij" die alles tegen de kleine inkomens mee ondertekent

 • Rik Bogaert

  De werknemers van slachthuis Verbist te Izegem erbij geteld Weyts dat je zonder werk zette? Nu horen wij Bourgeois en burgemeester Maertens niet piepen, nochtans zijn zij ook van Izegem. Misschien zelfde partij als Weyts?

 • james vroman

  de armoede onder werkenden stijgt ook al 28 maanden op rij...