Werkloosheid blijft dalen in België, behalve in Brussel

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
België telde in november dit jaar 323.993 werklozen. Dat zijn er 8.674 of 2,6 procent minder dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Er was wel een stijging van het aantal werklozen die een tot twee jaar zonder werk zitten. Ook in Brussel steeg de werkloosheid.

Het gaat om de groep werklozen die én werk zoeken én een uitkering krijgen. Zowel bij de vrouwen (-3,4 procent) als bij de mannen (-2 procent) is de volledige werkloosheid gedaald.

De volledige werkloosheid bij jongeren (onder de 25 jaar) daalde in november met 3,8 procent, bij de 25- tot 49-jarigen met 3,5 procent en met 10,4 procent in de leeftijdsklasse van 50-59 jaar. De werkloosheid steeg daarentegen in de leeftijdsklasse van 60-65 jaar met 19,6 procent. Dat is een gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens waarop een vrijstelling kan worden gekregen om zich in te schrijven als werkzoekende. Die grens werd in 2019 opgetrokken van 63 naar 64 jaar.

De werkloosheid van korte duur daalde in november 3,1 procent. De langdurige werkloosheid daalde 4,2 procent. De werkloosheid van 1 tot 2 jaar daarentegen steeg 3,5 procent. Dat is de groep die de voorbije jaren juist sterk is afgenomen. Een stijging is dan ook "niet ongebruikelijk", klinkt het bij de RVA.

Zowel in Vlaanderen (-4,7 procent) als in Wallonië (-2,9 procent) daalde het aantal volledig werklozen. In Brussel steeg het aantal volledig werklozen, volgens de definitie van de RVA, met 2,6 procent.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  In de bouw komt de helft, 100.000 mensen, uit het buitenland. Hier zijn simpelweg niet genoeg kandidaten te vinden.

 • Jef Lois

  Zoveel oningevulde vacatures en nog 320.000 werklozen? Waarom doet men daar niks aan? Vrachtwagen bestuurders,metser dieners ea gevraagd. Geef de doppers een opleiding weigeren ze een job gooi ze van de dop af gedaan met profiteren.

 • jos De Decker

  Er zijn leugens en statistieken.

 • danielle vandamme

  Ja met tijdelijke contracten zeker !!