Werkgroep buigt zich over financiering Belgocontrol

Belgocontrol staat in voor de verkeersleiding in het Belgische luchtruim.
UNKNOWN Belgocontrol staat in voor de verkeersleiding in het Belgische luchtruim.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft vandaag met de bevoegde gewestelijke ministers overleg gepleegd over de financiering van luchtverkeersleider Belgocontrol. Ze spraken af om de komende weken via bilateraal overleg de technische onderhandelingen aan te vatten. Pas nadien zal de politieke afronding volgen, verduidelijkt de woordvoerder van Schouppe.
 
Belgocontrol, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding in het Belgische luchtruim en op de Belgische luchthavens, zit in financiële moeilijkheden. Eén van de redenen is het feit dat de gewesten niet meebetalen voor de diensten die het bedrijf biedt aan de regionale luchthavens.
 
Daar zou nu dus verandering in moeten komen. Waals minister André Antoine toonde zich de voorbije dagen evenwel weigerachtig om vanuit zijn gewest Belgocontrol te gaan betalen. Toch zal er nu dus een werkgroep worden ingericht, die zich in de eerste plaats over de technische aspecten moet gaan buigen. Pas nadien volgt dan de politieke afronding. "Het is daarbij wel de bedoeling om ergens in de komende weken te landen", luidt het. "Concreet gaat het om de verdeling van grofweg 30 miljoen euro aan kosten", aldus nog de woordvoerder van Schouppe. (belga/lpb)