Werkgevers steunen CO2-taks

"Een prijsmechanisme ontwikkelen voor CO2 is in ons land noodzakelijk, mogelijk en dringend." In een opiniestuk roept topondernemer Thomas Leysen de politiek op om werk te maken van een koolstofprijs of CO2-taks, en wel snel.
REUTERS "Een prijsmechanisme ontwikkelen voor CO2 is in ons land noodzakelijk, mogelijk en dringend." In een opiniestuk roept topondernemer Thomas Leysen de politiek op om werk te maken van een koolstofprijs of CO2-taks, en wel snel.
Het Verbond van Belgische Ondernemingen en Unizo scharen zich achter een CO2-taks op verwarming en vervoer. Dat schrijft De Standaard vandaag.

"Een prijsmechanisme ontwikkelen voor CO2 is in ons land noodzakelijk, mogelijk en dringend." In een opiniestuk in De Standaard roept topondernemer Thomas Leysen de politiek op om werk te maken van een koolstofprijs of CO2-taks, en wel snel. "Ze hebben nog één jaar de tijd, dan vinden de volgende verkiezingen plaats. Het voorbereidende werk is geleverd. Nu is enige politieke moed gevraagd."

Leysen reageert daarmee op een voorstel van de federale overheidsdienst Klimaat om zo'n CO2-taks van enkele tientallen centen in te voeren op diesel, stookolie, benzine en gas. Volgens hem bestaat er "een breed draagvlak" over het belang van een dergelijke taks, ook in de bedrijfswereld.

Voorwaarden

De werkgeversfederaties VBO en Unizo steunen inderdaad de invoering van een koolstofprijs voor brandstoffen voor verwarming en mobiliteit. Aan de steun voor zo'n belasting zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet het voor de werkgevers duidelijk gaan om een belastingverschuiving. De inkomsten moeten dienen om andere belastingen te verlagen of om te investeren in de energietransitie.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  En de taks op brandstof gaan ze doodleuk doorrekenen aan de klant zodat de particulier tweemaal de rekening betaalt.

 • lars vandenberge

  VBO en UNIZO steunen een co2 taks die ze vervolgens doorrekenen aan de consument. In ruil willen ze dat andere taksen voor hen verminderen. Deze organisaties zullen al strategieën hebben klaarliggen om te ontwijken of te minimalizeren.

 • Tom Faes

  Nee,nee zeggen vld en nva .Geen belastingverhoging ! Alleen maar meer taksen en hogere taksen dus wie gelooft Rutten en De Wever nog ?

 • Mario Knapen

  Het zijn altijd de werkgevers die denken alles te mogen. Zonder werknemers kunnen ze hun zaak sluiten, dat ze daar maar eens aan denken. En trouwens hoeveel werkgevers frauderen er maar op los, daardoor moeten wij allemaal zoveel belastingen betalen. Dat vinden ze blijkbaar normaal.

 • Patrick Goebel

  En wie hout, steenkool en afval door zijn kachel jaagt moet niets betalen, dat zijn de grote vervuilers laat die eerst betalen zodat ik in de winter ook eens diep kan inademen