Werkgever wijst sollicitante af omdat ze met trein komt

photo_news
"U wilt met de trein komen werken? Sorry, maar dan kunnen we u niet aannemen." Dat kreeg de Limburgse Kirstin Coun (33) te horen, precies op het moment dat ze tijdens het sollicatiegesprek dacht dat de job binnen was.

Gaan werken met de trein? Goed voor het milieu en de files, maar niet bevorderlijk voor de carrière. Vraag maar aan Kirstin Coun, uit Neerpelt in Noord-Limburg, al enige tijd naarstig op zoek naar werk. Ze solliciteerde bij een uitzendbureau in Turnhout. "Ideaal: het kantoor ligt op wandelafstand van het station en ik zelf woon aan het station. Beter kan niet", keek Kirstin al hoopvol uit naar een mogelijk nieuwe job.

Begin vorige week belde ze met de verantwoordelijke van het bedrijf. "Ik had meteen een goed gevoel. 'Je komt vlot over'", zei die dame me. "Voor mij was het al voor driekwart in kannen en kruiken. Ik zou uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek. Maar toen ik zei dat ik met de trein zou komen werken, was het plots gedaan. 'Sorry, maar dan stopt het hier en nu', vertelde ze me. Ze zei dat ik het perfecte profiel had, maar dat ze mij niet kon aannemen vanwege de onbetrouwbaarheid van de NMBS. Als er een staking was, zou ik niet op kantoor geraken, luidde het."

Ook in haar vorige jobs merkte de jonge vrouw dat pendelen met de trein een handicap is. "Het is natuurlijk zo dat er vaak problemen zijn op het spoor en dat ik daardoor weleens te laat kwam. Dat is nooit een reden voor een ontslag of sancties geweest, maar ik voelde wel dat het telkens een punt van ergernis was."

OF DEZE HANDELSWIJZE VAN DE WERKGEVER WEL WETTELIJK IS, LEES JE IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)