Wereldhandelsorganisatie gaat bemiddelen in "frietoorlog" tussen EU en Colombia

Het conflict draait rond antidumpingrechten die Colombia heeft opgelegd op ingevroren frieten uit België, Duitsland en Nederland.
getty Het conflict draait rond antidumpingrechten die Colombia heeft opgelegd op ingevroren frieten uit België, Duitsland en Nederland.
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal op vraag van de Europese Unie een expertengroep samenstellen die moet bemiddelen in het conflict tussen de EU en Colombia over invoerrechten op Belgische, Duitse en Nederlandse frieten. 

De Europese Unie had midden februari al een aanvraag ingediend om een panel samen te stellen, maar die aanvraag werd door Colombia verworpen. Volgens de regels van de WTO wordt een tweede aanvraag in de praktijk automatisch aanvaard. 

Het conflict draait rond
antidumpingrechten die Colombia heeft opgelegd op ingevroren frieten uit België, Duitsland en Nederland. Colombia meent, net als Brazilië trouwens, dat de Europese bedrijven hun frieten uitvoeren tegen dumpingprijzen. De maatregel, in november 2018 aangekondigd door Bogota, is volgens de Europese Unie totaal onverantwoord en schadelijk voor Europese bedrijven.

De Wereldhandelsorganisatie staat de invoering van antidumpingrechten toe, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden. 

De EU vroeg maandag ook aan de WTO om een expertenpanel op poten te zetten om invoerheffingen van India op technologieproducten uit Europa te onderzoeken. Ook op die vraag ging de WTO in. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Van Looy

    Doet me denken aan het recept, een Patatje Oorlog.

  • Marcq Adriaens

    Amaai mijne friet