Welvaart Belgische gezinnen ligt nog steeds stuk boven Europees gemiddelde

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
De welvaart van de Belgische gezinnen ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. We gaan onder meer Nederland, Frankrijk en Zweden vooraf.

Eurostat meet de (materiële) welvaart van gezinnen via de effectieve individuele consumptie. Die lag in België in 2017 12 procent hoger dan het Europese gemiddelde. In 2016 en 2015 was de individuele consumptie in België nog iets hoger: respectievelijk 13 en 14 procent.

België moet enkel Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Groot-Brittannië voor zich dulden. Al is Luxemburg een geval apart. Daar ligt de materiële welvaart maar liefst 32 procent hoger dan het EU-gemiddelde. De rest van de landen liggen dichter bijeen.

De materiële welvaart in ons land lag daarmee in 2017 iets hoger dan in onder meer Nederland (11 procent boven het EU-gemiddelde), Zweden (9 procent boven het gemiddelde) of Frankrijk (8 procent boven het gemiddelde). 

Tien landen scoren qua welvaart hoger dan het EU-gemiddelde, dertien landen doen minder. Bulgarije bengelt onderaan, met een consumptie per inwoner die 54 procent van het gemiddelde bedraagt.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Paul Peelos

  En dat zal niet mogen. Maar ik geloof er niks van. Als ik naar mijn belastingbrief kijk, zie ik wat anders. Verkiezingsgelul dus.

 • james vroman

  de gemiddelde Europeaan koopt ook een pak minder op krediet dan de Belg ..consumeren in afbetalingen is ook consumeren ..de koop nu betaal later economie ..

 • Gino Denil

  De levensduurte in sommige oost Europese landen is zo laag dat Tsjechië, Slovakije en Polen - naast Zwitserland en Malta - tot de vijf grootste netto-verdieners van Europa behoren. In sommige van die landen betaal je ook nog eens 10% belasting op je inkomen.

 • Guy Van Puyvelde

  Wat maken die ons nu eigenlijk nog allemaal wijs? Mijn schoonbroer kan van zijn loon in Polen veel rijker leven dan wij hier en hij verdient maar half zoveel.

 • Gino Denil

  Maar niet voor die 20% op of onder de armoedegrens. Er kan veel welvaart zijn en tegelijkertijd kan die ook heel ongelijk verdeeld zijn. En die ongelijkheid neemt toe als alleenstaanden onevenredig gepluimd worden en gepensioneerden moeten opdraaien voor de tax shift.