Weer uitverkoop op Wall Street

REUTERS
De aandelenbeurzen in New York zijn opnieuw in het rood gesloten. Beleggers zijn nog altijd nerveus over de oplopende obligatierentes. Ook de vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldeconomie meer schaadt dan eerder gedacht, drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot 2,1 procent lager op 25.052,83 punten. De brede S&P 500 leverde eveneens 2,1 procent in en stond op 2.728,37 punten. Beide beursgraadmeters stonden sinds juli niet meer zo laag. Techbeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 7.329,06 punten. De beurzen in Azië en Europa kregen donderdag ook al een tik.

De hogere rentes op obligaties zorgen voor oplopende financieringskosten voor bedrijven. Ook worden obligaties een interessantere belegging, waardoor sommige investeerders hun geld daar insteken in plaats van in aandelen.

De Amerikaanse inflatie viel vorige maand wel lager uit dan verwacht. De stijging van de consumptieprijzen is belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de inflatie lager blijft, kiest de Fed er mogelijk voor om dit jaar geen nieuwe renteverhoging meer door te voeren.

Brentolie

De olieprijzen zakten fors nadat uit cijfers bleek dat de olievoorraden toegenomen waren. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent goedkoper tot 70,80 dollar. Brentolie kostte 3,5 procent minder en werd verhandeld voor 80,16 dollar per vat.

Facebook (plus 1,3 procent) stond in de belangstelling nadat het accounts en profielen van het Russische bedrijf SocialDataHub heeft platgelegd. Dat bedrijf zou op illegale wijze gegevens van gebruikers van het sociale netwerk hebben verzameld. Ook zette Facebook een reeks gebruikers buiten die de Amerikaanse verkiezingen van november met nepnieuws probeerden te beïnvloeden.

Lockheed-Martin werd 3,1 procent lager gezet. De maker van de F-35 II-straaljager, ook wel bekend als de JSF, kreeg te horen dat alle vliegtuigen aan de grond moeten blijven vanwege een onderzoek naar de crash van zo'n toestel eind september.

De euro was 1,1594 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,1566 dollar.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • De Waen Luc

    tja....een vervalste zg goede economie...nog meer schuld,,,en liegen over de werkloosheid...wie gelooft dat dit kan blijven duren is een idioot...

  • Wendy Warens

    Olie weer goedkoper maar de prijzen blijven stijgen aan de pomp.

  • John Stahl

    Olie goedkoper, maar dankzij het kliksysteem niet voor de Belg.