We zijn 43,5 miljard euro rijker geworden in het eerste kwartaal

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Het netto financieel vermogen van de Belgen is in het eerste kwartaal fors gestegen met 43,5 miljard euro, tot 1.060 miljard euro in totaal, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De toename was vooral te danken aan de stijging van de beurskoersen. Eind 2018 was er nog een daling van het financieel vermogen, met 25,1 miljard euro. Die daling is nu meer dan gecompenseerd.

Het waren vooral de stijgende beurskoersen die de Belg rijker hebben gemaakt. Bij de beleggingsfondsen kwam er 14,6 miljard euro bij, bij de verzekeringsproducten 11,9 miljard. Beursgenoteerde aandelen werden 6,7 miljard euro meer waard en niet-beursgenoteerde aandelen 7,6 miljard. 

Nochtans bleek de beurs iets minder in trek, de Belg verkoos in het eerste kwartaal iets minder risico te nemen, zegt de Nationale Bank. Particulieren investeerden een half miljard minder in beursgenoteerde aandelen en 1,5 miljard minder in beleggingsfondsen. Daarentegen werd er 4,3 miljard euro meer geparkeerd op de spaarboekjes en 3,1 miljard euro meer op de zichtrekeningen. De spaarquote steeg tot 12,9 procent, het hoogste niveau in minstens drie jaar. De Belg had in het eerste kwartaal 1 procent meer te besteden en besliste daarvan slechts de helft uit te geven.

Aan de andere kant stegen ook de financiële schulden in het eerste kwartaal, met 2,8 miljard euro tot 294,3 miljard in totaal. De stijging was vooral toe te schrijven aan de hypothecaire kredieten, zegt de Nationale Bank.

Mochten de vermogens gelijk verdeeld zijn over alle 11,467 miljoen Belgen, dan bezit iedereen netto zo'n 92.500 euro.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan LAUNDERS

  wat een leugen... je "zou" rijker zijn als je dan ook verkoopt. De rest is een fictief waardeoordeel. Mijn huis is 100.000 meer waard; dat maakt me niet rijker, tenzij ik het verkoop. Mijn aandelen zijn met 20% gestegen... maakt me niets rijker, tenzij ik verkoop.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Niks van gemerkt.

 • guido vermeyen

  Heu...Wij ?.....vermogens aanslaan en zo de staatsschuld vereffenen, als dank gaat het gerecht niet de fraudeurs straffen die dit vermogen hebben....ik stel voor 20 % van hun vermogen aan te slaan, te confisceren...een soort amnestie....

 • ROBERT GERTS

  Excusseer. De stinkend rijken & politiekers zijn zoveel rijker! De werkmens niet!

 • Gino Denil

  Zonder de schuld is dat maar een 65.000 € per Belg meer. En rekening houdend met de staatsschuld nog maar een 20.000 €. Dan moet daar nog de schuld van de gewesten en de lokale besturen af. De rode streep komt in zicht.