Exclusief voor abonnees

Waarom horecazaken in België het zo moeilijk hebben om overeind te blijven

thinkstock
Aan kwalitatieve restaurants geen gebrek in België, maar net dat maakt het voor horeca-uitbaters moeilijk om het hoofd boven water te houden. "Een overaanbod aan zaken maakt de druk om prijzen te verlagen steeds groter. Terwijl de vaste kosten en het loon van het personeel even duur blijven," verklaren experts.

Een goed draaiend restaurant open houden in België is niet evident, zo ondervonden ook Nathalie Meskens en haar ex-vriend Jeroen Van Dyck van het Thaise restaurant Nimman in Antwerpen. Het toenmalige koppel opende in 2015 een tweede zaak, na hun eerste succesvolle restaurant Yam Thai. Nimman moet nu noodgedwongen de deuren sluiten. “Er is een overvloed aan kwalitatieve restaurants in ons land en er komen er steeds meer bij,” legt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen uit. 

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • christoph janssens

  Dedokker: wat bedoelt u precies met "onbekwaam personeel"?

 • Emi De graeve

  De consumpties in de horeca zijn voor mij te duur. Ik drink dus koffie op mijn eigen terrasje en kook zelf. Als ik ga genieten is het over de grens waar de btw 19% en de meeste zaken goedkoper.

 • paul piens

  Als ze ook eens redelijke huurprijzen zouden vragen voor het gebouw, dat zou al een boterham schelen

 • Robert De Fruytier

  Als je hier in belgenland een zaak wil beginnen,betaal je je al blauw aan taxen en belastingen,vergunningen,en je hebt dan nog niet een ding verkocht!Daarna regelmatig controles(die moeten betaald worden uiteraard)Ach ja,je zou maar te rijk worden zonder hun weet........Men wordt hier bedolven onder taxen,accijnzen,btw,enz...en dan zijn ze hier verwonderd dat veel mensen afhaken!

 • marc van de poel

  Een Porsche. Laat me niet lachen. Was het maar waar. Sommigen hier vergelijken hardwerkende uitbaters met mensen uit echte topzaken. Dommerikken. In een normaal restaurant of taverne betaal je misschien beetje meer dan in Duitsland of Nederland. Maar ja Würst und Sauerkraut of een 'Leuke Hollandse biefstuk van 150 gram? Pff. U doet maar. Hier in België is het harken met de middelen die we hebben.

Video