Waarom de Pink Lady rot is op zoveel vlakken

thinkstock
We kennen allemaal de Pink Lady-appels, ze liggen te blinken in vrijwel alle supermarkten. Maar achter die glanzende appels ligt een rot verhaal. Ze zijn schadelijk voor onze economie en maken bovendien ons klimaat kapot. Dat schrijft Wouter Troubleyns (22) in een opiniestuk voor De Morgen. De student politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel vindt dat we onze eigen ruiten ingooien door Pink Lady's te eten.

Rot voor de economie

Pink Lady's worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jonagolds niet in België gekweekt. Pink Lady-appels hebben heel veel zon nodig en worden daarom in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili gekweekt. Vorig jaar importeerde België 149.961 ton appels, goed voor bijna 125 miljoen euro. In dezelfde periode exporteerden we nog meer appels, 235.583 ton met een waarde van 124 miljoen euro. "Reken maar uit hoeveel het ons zou opleveren als we wat meer eigen appels aten", aldus Troubleyns, die benadrukt dat Pink Lady onze Jonagold stilaan aan het wegdrukken is op de appelmarkt.

Wouter Troubleyns
kos Wouter Troubleyns

"Eet buiten het seizoen geen appels."

Wouter Troubleyns

Rot voor het klimaat

Pink Lady is niet enkel schadelijk voor onze economie, schrijft Troubleyns. Vooral het ecologische verhaal is problematisch. De appels worden verscheept en overgevlogen en zorgen daarmee voor gigantisch veel CO2-uitstoot. "Onze eigen appels eten, kan helpen om dat probleem op te lossen, en er zijn weinig redenen om het niet te doen."

Waarom eten we dan niet gewoon inheemse appels? Wel, in België kunnen alleen op het einde van het jaar appels geoogst worden. In de lente en de zomer is het moeilijk om verse Belgische appels te vinden, waardoor in die periode heel veel appels geïmporteerd worden. Begrijpelijk, maar is zijn veel alternatieven.

Pink Lady

Alternatieven

Troubleyns stelt in zijn opiniestuk twee alternatieven voor die onze economie en het klimaat goed zouden doen. Hij stelt voor om met nieuwe technologie onze inheemse appels enkele maanden te bewaren. "Dat kost veel energie maar is nog altijd beter voor het milieu dan de aanvoer met het vliegtuig of de boot." Een tweede alternatief is 'geheelonthouding' tijdens de lente- en zomermaanden.

"Eet buiten het seizoen geen appels", klinkt het. "Vergelijk met mandarijntjes, die we alleen in de winter eten omdat ze er de rest van het jaar niet zijn."

Lees het volledige opiniestuk van Wouter Troubleyns in De Morgen.