Waalse werkzoekenden krijgen premie van 350 euro als ze slagen voor opleiding in knelpuntberoep

De Waalse minister van Werk Pierre-Yves Jeholet.
Photo News De Waalse minister van Werk Pierre-Yves Jeholet.
In Wallonië krijgt elke werkzoekende die met succes een opleiding volmaakt die hem klaarstoomt voor een knelpuntberoep een premie van 350 euro. Dat heeft de Waalse regering vandaag beslist. De maatregel treedt vanaf september in werking, zegt Waals minister van Werk Pierre-Yves Jeholet (MR).

Er zijn ongeveer 190.000 werkzoekenden in Wallonië, maar heel wat bedrijven vinden er geen geschikt personeel voor hun toenemend aantal vacatures. Volgens cijfers van de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst Forem heeft bijna de helft van de werkzoekenden geen diploma hoger middelbaar onderwijs.

De Waalse regering neemt maatregelen die meer bedrijven moet aanzetten om werkzoekenden op te leiden volgens hun eigen noden. Daarnaast komt er nu dus de premie voor de werkzoekenden die een opleiding volmaken. Zij krijgen ook een coaching die hen moet voorbereiden op het sollicitatiegesprek dat hen gegarandeerd te wachten staat. 

Om nog korter op de bal te spelen zal Forem een programma op maat uitwerken, met een selectie van kandidaten en een flexibel opleidingsprogramma. Zo kunnen bedrijven die dringend op zoek zijn naar werknemers voor zeer specifieke functies geholpen worden. Na die opleiding zouden minstens 80 procent van de geslaagde kandidaten zeker zijn van een job.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Smeekens

  Jup, elke belg is gelijk voor de wet...

 • Geert Heylen

  En Vlaanderen maar sponseren .

 • Peter Buyck

  En hoe 'snel' loopt dat opleidingstraject? Eerst wachten op selectiegesprek, dan wachten op uitnodiging geschiktheidsproeven, dan wachten op een eventuele medische geschiktheid dan wachten tot ze een opleider hebben gevonden (die hopelijk niet ziek valt of nog verlof moet nemen)...

 • Kamiel De Grootte

  knelpuntberoep of een ander woord voor laagbetaalde klotejob

 • DIRK VAN DESSEL

  Knelpuntberoepen zull alos sneeuw voor de zon verdwijen indien een billijk loon zou uitbetaald worden.