VS onderzoeken beïnvloeding bitcoinkoers

ANP XTRA
De Amerikaanse justitie onderzoekt of handelaren de koers van de bitcoin en andere digitale munten bewust hebben gemanipuleerd. Dat hebben bronnen rond het onderzoek aan persbureau Bloomberg gezegd.

Het manipuleren van de koersen zou gebeurd zijn door onder meer valse orders uit te zetten om zo anderen te bewegen te kopen en te verkopen. Die valse orders worden dan weer ingetrokken zodra de markt zich in de gewenste richting beweegt. Ook zouden handelaren met zichzelf handelen om zo de indruk te wekken dat er veel beweging op de markt is. Dat viel nauwelijks op omdat de koers van bitcoin en andere digitale munten sowieso al erg beweeglijk is.

Het onderzoek betekent dat de Amerikaanse overheid de markten van digitale valuta's, die volgens critici een wildwestlandschap zijn, nauwer in de gaten gaan houden.  Daarbij werken aanklagers samen met de financiële waakhond Commodity Futures Trading Commission.

Van 20.000 naar 7.400 dollar

In meerdere landen liggen digitale munten al onder een vergrootglas omdat autoriteiten zich zorgen maken over fraude. Zo verbood China beurzen waar de cryptovaluta's worden verhandeld en besloten Japan en de Filipijnen die beurzen te reguleren.

Mede door al die aandacht van overheden is de koers van de bitcoin fors gedaald na een piek van 20.000 dollar in december. De afgelopen weken schommelde de koers tussen de 8.000 dollar en 10.000 dollar, maar nu daalt de waarde van de digitale munt verder. De afgelopen dagen zakte een bitcoin naar net boven de 7.400 dollar.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal De Groote

  Net eentje leren kennen met 6 miljard. Leuke dame. Later meer.

 • Bart Verbeeck

  geld is macht en macht is geld. alle overheden zullen crypt bestrijden want de controle over geld komt in gevaar. niet vergeten dat centrale banken Massaal aandelen opkopen om de markten te beïnvloeden. niet vergeten dat de overheid via centrale banken inflatie uitlokt niet vergeten dat centrale banken geld bijdrukken zonder enige waarde en de volledige economie manipuleren.

 • Marc Van der Vloedt

  Marktwerking...enkel als het in het voordeel is van de elite, happy few ? Als de markten en beurzen zelf bepalen "wie" valse orders kan plaatsen, mogen er vervolgingen komen. Durven ze de manipulaties buiten beurs ook onderzoeken ?(bediSSelt in notaris- en advocatenkantoren met de zo gezegde superbelegger(s), want plots hebben ze grote belangen (in)gekocht zonder dat in de dagelijkse beurskoersen laat optekenen))

 • Andy Verpus

  Hoe komt het dat in de Belgische pers bitcoin enkel in het nieuws komt in een negatief daglicht. Oftewel gaat het over crashes, fraude, bubbel, manipulatie. In Nederland heeft men het over de technologische revolutie, bitcoin wordt er zelfs gepromoot door het koningshuis vr de bedrijven. België zou zijn kans moeten grijpen en inspringen op deze inovatieve technologie zodat het de boot niet mist.